«Στεκόμαστε στο πλευρό του Φοιτητικού Κινήματος ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Φοιτητικού Κινήματος ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

Μάρτιος 08, 2024 - 20:50

Εδώ και δύο μήνες το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει έναν μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έναν αγώνα ιστορικό, με πρωτοφανή διάρκεια, με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις, με καταλήψεις εκατοντάδων σχολών, με φοιτητικές πορείες κάθε βδομάδα. Οι αστυνομικές παρεμβάσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις καταλήψεις, οι εισαγγελικές έρευνες και η τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν κατόρθωσε να κάμψει τον αγώνα. Παρά την καταδίκη αυτού του νομοσχεδίου από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα θεσμικά όργανα και τους συνδικαλιστικούς φορείς, η κυβέρνηση πήρε την επιλογή να καταθέσει το επαίσχυντο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται στις 8 Μάρτη.

Η μάχη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μάχη ολόκληρης της κοινωνίας. Ενάντια στην παραβίαση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, μια πρακτική που διαμορφώνει συνολικότερους κινδύνους για το λαό και τη νεολαία. Για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που σφραγίζει την ανισότητα και την αδικία για τη νεολαία και την κοινωνία. Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να περάσει!

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι πρόκληση για το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, συντελεί στο τσάκισμα της επαγγελματικής προοπτικής και του εργασιακού μέλλοντος της πλειοψηφίας των παιδιών, την ίδια στιγμή που με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει πετάξει εκτός των ΑΕΙ δεκάδες χιλιάδες μαθητές. Με αυτό το νομοσχέδιο, όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα δύναται να λαμβάνει πτυχία ισότιμα με αυτά των δημοσιών πανεπιστημίων, χωρίς να καταβάλλει τους κόπους που απαιτούνται για την εισαγωγή και την αποφοίτηση από τα δημόσια πανεπιστήμια, χωρίς να εξασφαλίζεται καμία ακαδημαϊκή εγγύηση. Η απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων, που μεθοδεύεται με τη συνεχή υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις, επικυρώνεται, ενώ ο ανταγωνισμός ιδιωτικών με δημόσιων πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην επιβολή διδάκτρων, σε κλείσιμο περιφερειακών ιδρυμάτων και λοιπές αναδιαρθρώσεις.

Στις 8 Μάρτη, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τεράστια απεργία που πλημμύρισε την Αθήνα σε διαμαρτυρία για το έγκλημα στα Τέμπη, και μια μέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια στην πατριαρχία και την έμφυλη βία, το ποτήρι ξεχειλίζει. Ο αγώνας των φοιτητών για το μέλλον τους, ο αγώνας όλης της κοινωνίας για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευσης, το γυναικείο κίνημα, ο αγώνας για χειραφέτηση, ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση, ο αγώνας ενάντια σε μια κυβέρνηση και μια πολιτική, θα συναντηθούν και θα πλημμυρίσουν την Αθήνα.

8 Μάρτη θα πλημμυρίσει η Αθήνα από το σύνολο της εκπαίδευσης, από κοινωνικούς φορείς και σωματεία!

Στεκόμαστε στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος, καλούμε στην πανελλαδική πορεία, Παρασκευή, 8 Μάρτη, στις 12:00, στα Προπύλαια, και στις 18:30 στο Σύνταγμα, από κοινού με σωματεία, οργανώσεις και συλλογικούς φορείς.

Υπογράφουν:

Αναμέτρηση
ΑΡΑΣ
Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ)
Λαϊκή Ενότητα - Ανυπότακτη Αριστερά
ΜέΡΑ25
Πρωτοβουλία για μια Μεταβατική Κομμουνιστική Οργάνωση (ΑΡΑΝ, Κ-Σχέδιο, Ανένταχτοι/ες)

Δελτίο Τύπου και φωτογραφιά: ΜέΡΑ25