«Κανόνι» βάρεσε η εταιρία αυτοκινήτων που θα έφτιαχνε εργοστάσιο στην Ελλάδα - Τι έλεγε η κυβέρνηση το 2020

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Κανόνι» βάρεσε η εταιρία αυτοκινήτων που θα έφτιαχνε εργοστάσιο στην Ελλάδα - Τι έλεγε η κυβέρνηση το 2020

Μάρτιος 12, 2024 - 17:50

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Παπαθανάσης και όλο το κυβερνητικό επιτελείο πανηγύριζαν και ανακοίνωναν την ίδρυση εργοστασίου παραγωγης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα έφερνε μαζί του χίλιες άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες. Ωστόσο, η εταιρία που θα επένδυε στην Ελλάδα, τελικά χρεοκόπησε -και αυτή δεν είναι η πρώτη της χρεοκοπία.

Η γερμανική εταιρεία Νext.e.GO, κατ' αρχάς, τον Σεπτέμβριο του 2022 κατασκεύασε το νέο της εργοστάσιο όχι στην Ελλάδα, αλλά στο Τέτοβο της Βόρειας Μακεδονίας.

Και σήμερα η Νext.e.GO κήρυξε πτώχευση.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα αποτιμηθεί η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ενώ η εταιρεία, με επίσημη ανακοίνωσή της, αναφέρει πως η πτώχευση όσο δύσκολη απόφαση κι αν ήταν, ήταν μονόδρομος «εν μέσω δυσμενών εξελίξεων και προκλήσεων στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, αλλά και αστάθειας στις κεφαλαιαγορές». 

Αυτή, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η Next.e.Go κηρύσσει πτώχευση, μιας και το ίδιο συνέβη και τον Ιούλιο του 2020. Τότε όμως, η δανέζικη εταιρεία ND Group της παρείχε την απαραίτητη ένεση ρευστότητας, απορροφώντας το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Έκτοτε η εταιρεία λειτουργούσε με την ονομασία Next.e.GO Mobile SE.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 είχε ανακοινωθεί επίσημα από την κυβέρνηση και την εταιρία, σε ειδική εκδήλωση, ότι το εργοστάσιο θα είχε παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, θα απασχολούσε άμεσα 1.000 άτομα αλλά και έμμεσα άλλους 5.500 περίπου μέσα απ’ το ευρύτερο υποστηρικτικό της επένδυσης οικοσύστημα, και θα υποστηριζόταν από ένα Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνέδεε την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή. Θα ήταν μια επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Άνθρακες ο θησαυρός...