«Αι ειδοί του Μαρτίου»: Η «αποφράδα μέρα» της δολοφονίας του Ιουλίου Καίσαρα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Αι ειδοί του Μαρτίου»: Η «αποφράδα μέρα» της δολοφονίας του Ιουλίου Καίσαρα

Μάρτιος 15, 2024 - 20:30

Ο Μάρτιος είναι ο τρίτος μήνας του έτους αλλά για τους αρχαίους Ρωμαίους σηματοδοτούσε την αρχή και την πρώτη πανσέληνο του έτους. Η πανσέληνος για τους Ρωμαίους έπαιζε καίριο ρόλο στη διαμόρφωση του ημερολογίου τους. Έτσι, αι Ειδοί ή «Idus Martii», προέρχονται από το λατινικό «iduare» που σημαίνει «διαιρώ» με την πανσέληνο να χρησιμεύει ως σημείο διαίρεσης στα μέσα κάθε μήνα. Επομένως το idus μεταφράζεται ως ήμισυ, δηλαδή η ημέρα που διαιρεί τον μήνα σε δύο σε ίσα μέρη.

Οι Ειδοί του Μαρτίου (Λατινικά: Idus Martiae, Idus Martii) λοιπόν είναι η 74η μέρα στο Ρωμαϊκό Ημερολόγιο. Ήταν ημέρα θρησκευτικών εορτασμών για τους Ρωμαίους, αφού ήταν αφιερωμένη στον θεό του πολέμου Άρη. Για τους Ρωμαίους ήταν επίσης καταληκτική προθεσμία αποπληρωμής των χρεών τους.

Οι Ειδοί του Μαρτίου του έτους 44 π.Χ. έμειναν στην ιστορία ως η ημερομηνία της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, μια ημέρα που άλλαξε τον ρου της ρωμαϊκής ιστορίας. Σήμερα, η φράση “Αι ειδοί του Μαρτίου” χρησιμοποιείται και για να προσδιορίσει την «αποφράδα ημέρα».

flash.gr