Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη (vid)

Μάρτιος 19, 2024 - 09:50

«Έλλειψη κράτους Δικαίου», «ασφάλεια συγκοινωνιών» και «απόδοση ευθυνών» ήταν οι φράσεις που συγκλόνισαν το Ευρωκοινοβούλιο χθες, κατά την τοποθέτηση της Μαρίας Καρυστιανού, της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών που με «όπλο» τις άνω του 1,3 εκατ. υπογραφών ζητούν να αλλάξει ο νόμος και να οδηγηθούν και οι πρώην υπουργοί στη Δικαιοσύνη.

Η κυρία Καρυστιανού με αξιοπρέπεια και με σθένος απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της, η αίθουσα ξέσπασε σε δυνατά χειροκροτήματα.

«Η διαδικασία ανάκρισης στην Ελλάδα μας δίνει τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει για ακόμα μια φορά. Αλλά αν όχι, όμως, θα γίνει ξανά το κακό», τόνισε η Μαρία Καρυστιανού. «Δεν σας ζητάμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Έχουμε τρία αιτήματα: να προστατεύσετε το κράτος Δικαίου, να φροντίσετε για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των συγκοινωνιών», ζήτησε.

«Φέρω το βάρος μιας τεράστιας ευθύνης, που εύχομαι κανείς ποτέ να μη χρειαστεί να αναλάβει. Είμαι εδώ όχι μόνο ως μάνα, αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής των συγγενών. Έχω πάνω μου και την ευθύνη που γιγαντώθηκε με τις 1.330.000 των Ελλήνων που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημά μας. Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες, αλλά και εκείνους που η ψυχή τους είναι μαζί μας», είπε η Μαρία Καρυστιανού.  

«Οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να ισχύουν στην Ελλάδα. Ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα, απευθύνομαι σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», είπε, ευχαριστώντας τα μέλη της επιτροπής για το κατεπείγον της συζήτησης. 

«Είμαι εδώ γιατί στην Ελλάδα έχουν γίνει κάκιστοι χειρισμοί και μεθοδεύσεις που προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών και παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές του Κράτους Δικαίου», τόνισε. «Είναι απελπιστική η κατάρρευση της εμπιστοσύνης για ορθή λειτουργία των θεσμών. Δεν επιτρέπουμε να νομιμοποιείται η ατιμωρησία», εξήγησε περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα.  

«Είμαστε βέβαιοι για συγκάλυψη. Διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Όσο μπορεί να είναι. Δεν είναι όμως και δεν είναι εντάξει για αυτό. Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας δεν έχουν εφαρμοστεί».

«Σας ευχαριστούμε που είστε δυνατή», είπε στην Μαρία Καρυστιανού η ευρωβουλευτής J. Toom, για να κατακλειστεί η αίθουσα για ακόμα μία φορά με χειροκροτήματα.

Όπως αποφασίστηκε, η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών θα παραμείνει ανοιχτή και θα απασχολήσει πλέον και τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου: την TRAN (Μεταφορών) και τη LIBE (Δικαιοσύνης). Επίσης, ζητήθηκε και γραπτή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μαρία Καρυστιανού - Ευρωκοινοβούλιο: Η συγκινητική ομιλία στην Επιτροπή Αναφορών