Ν. Κουτουμάνος: Η γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα μπορεί να εξελιχθεί σε «έγκλημα»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ν. Κουτουμάνος: Η γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα μπορεί να εξελιχθεί σε «έγκλημα»

Μάρτιος 20, 2024 - 18:20

Τα πολλά προβλήματα της γέφυρας του Αλφειού της Καρύταινας και την επικινδυνότητά της για τα διερχόμενα οχήματα έθεσε εκ νέου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Κουτουμάνος κατά τη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου 2024. 

Όπως είπε ο κ. Κουτουμάνος στην επερώτησή του: «Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να αντιληφθείς το πρόβλημα. Εφόσον δεν λαμβάνονται μέτρα, μιλάμε για ένα έγκλημα, όπως στα Τέμπη. Αφορμή για την επερώτηση, είναι η εσπερίδα που έγινε από τον Σύλλογο Καρύταινας στην οποία έλαβαν μέρος εμβληματικοί καθηγητές από το Πολυτεχνείο. Ρωτάμε εάν εξετάζετε την πρόταση στην οποία καταλήγουν οι εμβληματικοί επιστήμονες που μίλησαν στην εσπερίδα, που είναι πολύ συγκεκριμένη, και αφορά τριμερή επιτροπή για καθαίρεση της γέφυρας, εναλλακτική διαδρομή και την κατασκευή νέας γέφυρας ανάντη». 

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης απάντησε: «Στην ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας είχαμε απαντήσει στον κ. Γιάννη Νικολάου που είχε θέσει το θέμα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την ημερίδα που έγινε. Ο κ. Αδαμόπουλος πρόεδρος της Καρύταινας μας επισκέφθηκε, μας έδωσε τα πορίσματα της ημερίδας και είμαστε ανοιχτοί στο να γίνει αυτή η τριμερής συνάντηση, και επειδή η γέφυρα είναι πάνω από ένα μνημείο. Εμείς ζητήσαμε από τον μελετητή μας να μας δώσει άποψη σχετικά με την άμεση επικινδυνότητα της γέφυρας και είπε ότι δεν υπάρχει τόσο άμεσος κίνδυνος. Όλα αυτά τα βλέπουμε και είμαστε σε ετοιμότητα και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε και την τριμερή συνάντηση».

Η νεότερη τοξωτή γέφυρα από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατασκευάστηκε το 1960 ακριβώς πάνω από ένα πέτρινο γεφύρι κόσμημα αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.

Πρόκειται για μία γέφυρα μπετόν αρμέ, μονότοξη, ανοίγματος 64 μέτρων και ύψους περίπου 40 μέτρων, η οποία σήμερα είναι απολύτως επικίνδυνη για τους διερχόμενους οδηγούς αφού η μηδαμινή συντήρησή της όλα αυτά τα χρόνια την καθιστά ερείπιο. Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι κάτω από την τσιμεντένια γέφυρα βρίσκεται η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα της Καρύταινας, συνολικού μήκους 50 μ., συνιστά μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας καθώς ανάγεται στην περίοδο της φραγκοκρατίας (13ος αιώνας) και βρίσκεται στο δρόμο που συνέδεε το κάστρο της Καρύταινας με τη Μεσσηνία κατά το μεσαίωνα.