Ο νέος δικαστικός χάρτης στο ΠεΣυ Πελοποννήσου - Δ. Κωστόγιαννης: Να μεταφερθεί στην Τρίπολη το Εφετείο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο νέος δικαστικός χάρτης στο ΠεΣυ Πελοποννήσου - Δ. Κωστόγιαννης: Να μεταφερθεί στην Τρίπολη το Εφετείο

Μάρτιος 20, 2024 - 18:30

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ο επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής» Δημήτρης Κουτσούλης έθεσε το θέμα της κατάργησης πρωτοδικείων στην Πελοπόννησο ύστερα από «απαίτηση» της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. «Ό,τι κλείνει στην Πελοπόννησο, δεν ξανανοίγει», είπε ο κ. Κουτσούλης στην εισήγησή του, υπενθυμίζοντας το κλείσιμο τόσων και τόσων δομών, από τα αστυνομικά τμήματα ως τις ενοποιήσεις νοσοκομείων με πρόσχημα την καλύτερη λειτουργία, με αποτέλεσμα όμως τη διάλυσή τους. Ο κ. Κουτσούλης υπενθύμισε ότι με τα χρήματα από την πώληση της Ολυμπιακής θα άνοιγαν νοσοκομεία, αλλά τελικά, όπως είπε «παρακαλάμε το ''Σταύρος Νιάρχος'' να ανοίξει τρία νοσοκομεία». 

ΟΣΕ, Εφορία, Τελωνείο, δεν έχει μείνει τίποτα ουσιαστικά εκεί όπου ζω εγώ. Ο περιφερειάρχης μίλησε για το δημογραφικό και την αντιμετώπισή του. Αλήθεια, με τι κίνητρα θα έρθουν νέοι νομικοί να μετοικήσουν στην επαρχία;

«Σε τι εξυπηρετεί η κατάργηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, με τους ρυθμούς που κινείται η Δικαιοσύνη; Τα Φιλιατρά δεν έχουν ούτε καν τράπεζα. Δεν ανεχόμαστε πια στο πλαίσιο μιας μνημοσιακής καραμέλας την κατάργηση των δομών. Οι πολίτες της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών θα διανύουν 80 χλμ. για να βρεθούν στην Καλαμάτα για μια υπόθεσή τους. Οι πολίτες του Μεσολογγίου, του Αγρινίου, είναι σήμερα στα κάγκελα. Ποια η παρουσία του κρατικού μηχανισμού οπουδήποτε; Σας καλώ να στηρίξουμε τις αποφάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων. Καμία αλλαγή στον δικαστικό χάρτη. Όλα όσα γίνονται είναι προς τη λάθος κατεύθυνση».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων, οι οποίοι είπαν ότι δεν ερωτήθηκε κανείς για την αλλαγή του δικαστικού χάρτη και ότι απλώς ήρθε ένα νομοθετικό κατασκεύασμα να εφαρμόσει μια συνθήκη που ισχύει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να ισχύσει στην Ελλάδα. «Το υπουργείο κάνει δουλειά για να φέρει στα μέτρα της Ελλάδας το νομοσχέδιο. Η Παγκόσμια Τράπεζα ζητεί να κλείσουν πέντε εφετεία, 32 πρωτοδικεία (το υπουργείο διαπραγματεύεται να κλείσουν έξι, τα πέντε στην Πελοπόννησο, τυχαίνει)».

Το υπουργείο προσπαθεί να ενοποιηθεί ο πρώτος βαθμός Δικαιοσύνης, διότι χρειάζονται 7.000 μέρες για να εκδικαστεί μια υπόθεση, όταν στην Ευρώπη χρειάζονται 500 μέρες.

«Είναι καθήκον όλων μας να μειώσουμε αυτόν τον μέσον όρο, διότι αυτός είναι εθνικός στόχος, και έχει αντίκτυπο στην οικονομία μας. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας: Εφόσον ενοποιούνται τα 120 ειρηνοδικεία και τα 45 από αυτά μετατρέπονται σε πρωτοδικεία, τους 961 ειρηνοδίκες τους μετατρέπει εν μια νυκτί σε πρωτοδίκες, γιατί έτσι αυξάνει κατά 1/3 των αριθμό των πρωτοδικών στην Ελλάδα. Λέμε ότι τα στατιστικά δείχνουν ότι με την ενοποίηση θα τρέξει το νερό στο αυλάκι, αλλά γιατί να κλείσουμε αυτά τα 7 πρωτοδικεία σε όλη την Ελλάδα; Εξυπηρετεί τον σκοπό της επιτάχυνσης; Όχι, επειδή αν είμαι ένα μικρό πρωτοδικείο που καταργηθεί στη Μεσσηνία, μια αγωγή διαζυγίου θα κατατίθεται στο πρωτοδικείο της Καλαμάτας και αφορά, για παράδειγμα, πολίτες στην Τριφυλία, θα εκδικάζεται σε δύο χρόνια. Ποιος είναι ο δικαστικός θεσμός που λειτουργεί πιο γρήγορα, το μικρό ή  το μεγάλο πρωτοδικείο; Στην Πελοπόννησο αν αφαιρέσουμε την Πάτρα και το Αίγιο, κλείνουν δύο πρωτοδικεία, και πάνω από 15 ειρηνοδικεία. Να δεχτούμε το κλείσιμο των ειρηνοδικείων, αλλά αν πάμε στην κατάργηση ή μετατροπή των πρωτοδικείων σε περιφερειακά μεταβατικά, που δεν θα έχουν αυτοτέλεια ως προς τους δικαστικούς υπαλλήλους, ύστερα από έναν χρόνο θα θρηνήσουμε τα εφετεία. Ζητάμε να μην κλείσουν τα 7 πρωτοδικεία, γιατί έτσι εξυπηρετείται ο εθνικός στόχος, που είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης Δημήτρης Κωστόγιαννης είπε: «Η Αρκαδία είναι χωρισμένη σε τρία πρωτοδικεία. Είναι ο μοναδικός νομός που είναι χωρισμένος στα τρία. Εμείς ζητάμε, η Αρκαδία να μείνει στην Αρκαδία. Ιστορικά, το εφετείο ιδρύθηκε το 1832 με έδρα την Τρίπολη και πήγε στο Ναύπλιο πριν από 192 χρόνια. Είναι η μοναδική έδρα περιφέρειας που δεν έχει πολιτικό και ποινικό εφετείο. Επιβάλλεται να αποκτήσει. θεωρώ ότι η έδρα του εφετείου πρέπει να μεταφερθεί στην Τρίπολη». 

Ο κ. Τατούλης από την πλευρά του είπε: «Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι για κάθε νόσο; Έχει άποψη για κάθε ιδιαιτερότητα της ελληνικής πραγματικότητας; Δεν εκτιμώ, και είναι λάθος να λέγεται, ότι σκοπό έχουν να διευκολύνουν τη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης. Αγνοούν τη βασικότερη αρχή, την αρχή απόδοσης της δικαιοσύνης, την αρχή της εγγύτητας. Να μην επιτρέψουμε αυτή την ασέλγεια που γίνεται εις βάρος της Πελοποννήσου».

Τον λόγο έλαβε επίσης ο κ. Εμμανουήλ Μάκαρης, επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος» ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθούν τα πρωτοδικεία ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος και να μην μετακινείται.