Φάρμακα και «φαρμάκια»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Φάρμακα και «φαρμάκια»

Απρίλιος 01, 2024 - 21:30

Η προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε θυελλώδης για την κυβέρνηση και συγκεκριμένα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την αρχή της θητείας του επένδυσε στην εικόνα του και έχτισε όλο το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης πάνω στο πρόσωπό του. Οι επικοινωνιολόγοι του έπλεξαν μια στρατηγική χτισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να λάμπει η αξιοπιστία του σε κάθε ευκαιρία, προκειμένου ο λαός να τον συγκρίνει με τον «αναξιόπιστο» Αλέξη Τσίπρα και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που «έριξε τη χώρα στα βράχια».

Θυμάμαι κατά την παρουσίαση του προγράμματος ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Ιούνιο του 2022 στην Καλαμάτα, τον τότε υπουργό Ανάπτυξης και νυν Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με το γνωστό του ύφος να εξυμνεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να πιστώνει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στη χώρα μας στην προσωπικότητά του και μόνο.

Υπερβολές του Γεωργιάδη, θα πείτε. Κι όμως, η μεγάλο μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης «ράβεται» πάνω στον Πρωθυπουργό. Το ένα κομμάτι της επικοινωνιακής στρατηγικής είναι αυτό. Το άλλο, είναι η καθημερινή προσπάθεια να πείσει το επικοινωνιακό του επιτελείο ότι όλα στη χώρα πάνε πρίμα.

Τώρα, που οι Ευρωπαίοι μάς κυνηγούν πότε για τα απορρίμματα και τις χωματερές και πότε για την έλλειψη κράτους δικαίου, για την ελευθερία του Τύπου, για τα e-mail των ομογενών που βρέθηκαν να διακινούνται σε γραφεία ευρωβουλευτών, για την περιβαλλοντική μας πολιτική ανάμεσα σε πολλά άλλα, αλήθεια, σε ποιον πέφτει το φταίξιμο, εφόσον όλα είναι επιλογές του ενός ανδρός που ηγείται της χώρας;..

Η προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, είχε την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠαΣοΚ, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για τη «μονταζιέρα» στους διαλόγους του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική στα Τέμπη. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του, απευθυνόμενος στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, μέτρησε μόνος του τις αφορμές ή τους λόγους που είχε η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας πριν από αυτό το δημοσίευμα: Τις παρακολουθήσεις, το κράτος δικαίου, την ακρίβεια κ.ά. Μόνος του τα είπε ο άνθρωπος, και ρώτησε τον κ. Ανδρουλάκη: «Δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας για τόσα, και καταθέσατε για κάτι που το γνωρίζαμε έναν χρόνο τώρα;».

Και καταχειροκροτήθηκε.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός μόνος του μέτρησε τους λόγους που έχει δώσει η κυβέρνησή του για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον της.

Ούτε τη φράση ότι η Δικαιοσύνη αποφάσισε πρωτόδικα «κατά πάσα πιθανότητα ότι φταίει το ανθρώπινο λάθος» (sic). «Αποφασίζω» και «κατά πάσα πιθανότητα» δεν πάνε μαζί.

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη της θητεία, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαχειρίζεται τα πράγματα επικοινωνιακά και όχι στην πράξη. Τώρα τελευταία, όμως, δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά ούτε εκεί. Για παράδειγμα: Γίνεται γνωστή η συνάντηση Παπασταύρου - Μπρατάκου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Το γεγονός διαψεύδει από το βήμα της Βουλής ο Σκέρτσος, λίγο μετά το επιβεβαιώνει ο Παύλος Μαρινάκης και αμέσως μετά τα δύο, μέχρι τότε, δεξιά χέρια του Πρωθυπουργού «παραιτούνται». Και σήμερα, «Τα Νέα» παρουσιάζουν όλο το ρεπορτάζ της συνάντησης, αλλά και τα τρία «ατοπήματα» της κυβέρνησης σχετικά με το δημοσίευμα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Ουδείς προτίθεται ''να ρίξει την κυβέρνηση''. Από τον μόνο που κινδυνεύει να πέσει είναι ο (κακός) εαυτός της. Από κανέναν άλλο».

Φαρμάκια...

Για συμφέροντα μίλησε η κυβέρνηση, που την πολεμούν και που θέλουν να «συγκυβερνήσουν» μαζί της. Αλλά, να που από εδώ, από την Τρίπολη, δηλαδή, ακούστηκαν αλήθειες που τοποθετούν τα πράγματα σε μια σειρά σχετικά με το κυβερνητικό έργο που καθυστερεί σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της χώρας και συγκεκριμένα για τη βιομηχανία. Πρόκειται για δηλώσεις που «καπελώθηκαν» από τον προεκλογικό ευρω-πυρετό, καθώς οι πολιτικοί που τίμησαν με την παρουσία τους τη μεγάλη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας είχαν τον νου τους αφενός να ευλογήσει ο ένας τα γένια του άλλου και αφετέρου να ζητήσουν τη στήριξη των φαρμακοβιομηχάνων στους υποψηφίους τους.

Κρίμα, διότι η εκδήλωση είχε πραγματικό ενδιαφέρον. Ιδίως τα όσα είπαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των φαρμακοβιομηχανιών απουσία των πολιτικών και παρουσία δημοσιογράφων, αλλά και δημόσια, στην εκδήλωση, δηλαδή.

Ο κ. Κάτσικας, της φαρμακοβιομηχανίας FARAN, έλαβε τον λόγο στο τέλος της εκδήλωσης, για να πει ότι έχει αργήσει πολύ το επόμενο clowback, που θα ανακοινωθεί τον Μάιο: «Εμείς θα πρέπει να ολοκληρώσουμε το 2025. Ούτε ο μάγος Μέρλιν! Πρέπει να δοθούν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ», είπε, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η κυβέρνηση καθυστερεί πολύ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Τρύφων, κριτίκαρε έντονα την κυβέρνηση για την πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων, αλλά και για την καθυστέρηση του clowback, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως οι φαρμακοβιομηχανίες δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εσωτερική αγορά, και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται.

Οι φαρμακοβιομήχανοι, τους οποίους ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα χαρακτήρισε «κερδοσκόπους», περιμένουν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αλλά, η κυβέρνηση καθυστερεί γενικά, όπως καθυστερεί τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Ας μην κυνηγάει η κυβέρνηση ανεμόμυλους, επομένως.

Τα κακώς κείμενα είναι μέσα στο σπίτι της.

Εκεί είναι και το φάρμακο αλλά... ποιος θέλει, στ' αλήθεια, να γευτεί το φάρμακο που έχει δώσει σε άλλους για ασθένειες από τις οποίες δεν υπέφεραν;..

 

Γαλανιάδη Εύα