Απροστάτευτη στο Αστυνομικό Τμήμα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απροστάτευτη στο Αστυνομικό Τμήμα

Απρίλιος 03, 2024 - 21:20

Περίπου 15.000 αστυνομικοί απασχολούνται στη φύλαξη εφοπλιστών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων υψηλών προσώπων. Άριστα εκπαιδευμένοι όλοι τους, με τα χρήματα των φορολογουμένων προστατεύουν τους «πιθανούς στόχους», όπως χαρακτηρίζονται. 

Δεν διαθέτει το κράτος στους «μεγαλόσχημους» ό,τι κι ό,τι. 

Δεν επιτρέπεται.

Ούτε, φυσικά, επιτρέπεται να πει ο αστυνομικός στον εφοπλιστή ή στον επιχειρηματία ότι ο ίδιος δεν είναι ο ταξιτζής του ή ο μπέιμπι σίτερ των παιδιών του ή ότι δεν θα φέρει τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι ή ότι δεν θα πάρει τη σύζυγο από το σπα.

Ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει την ασφάλεια εκείνου που δεν πληρώνει κάτι εκατομμύρια σε φόρους στο ελληνικό κράτος.

Στα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής το 37%-40% της πραγματικής δύναμής τους απασχολείται σε φυλάξεις.

Στον αντίποδα, όταν ο Έλληνας φορολογούμενος που πληρώνει ώστε οι «πιθανοί στόχοι» να φρουρούνται καλά, φτάνει σαν ικέτης στην Αστυνομία για να προστατευτεί, όπως η 28χρονη Κυριακή η οποία σφαγιάστηκε έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων από τον διαταραγμένο και σεσημασμένο πρώην της, θα ακούσει ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Και λίγα λεπτά μετά, ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που απάντησε το τηλεφώνημά της, θα την ακούσει να λέει «χάνομαι» και να ουρλιάζει από τον πόνο της μαχαιριάς στην πλάτη.

Όχι, ο αστυνομικός αυτός δεν θα γινόταν ποτέ ο σωματοφύλακας κάποιου εφοπλιστή. Ούτε, ασφαλώς, ο φρουρός του ΑΤ, που δεν πήρε χαμπάρι το φονικό και που έχει καταδικαστεί για πλαστογραφία, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και είχε καταδικαστεί για σχέσεις με εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απόταξης.

Ποιες είναι οι πιθανότητες, αν ευσταθούν όλα τα παραπάνω, αυτός ο άνθρωπος να κάνει σωστά τη δουλειά του, και μάλιστα αυτή τη δουλειά;.. 

Η αξιωματικός υπηρεσίας πιθανώς δεν αξιολόγησε σωστά τον κίνδυνο. Είπε στη γυναίκα να καλέσει την Άμεση Δράση για να ζητήσει περιπολικό, ενώ η ίδια ήταν ήδη μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα! Ο φρουρός δεν αντιλήφθηκε τι γινόταν ώσπου ήταν πια αργά. Ο αστυνομικός στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης παρέδιδε... μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού από το τηλέφωνο σε μια νέα γυναίκα που τα έκανε όλα σωστά και όμως δολοφονήθηκε από έναν επικίνδυνο άνθρωπο, με καταδίκες στο παρελθόν του, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου είχε πάει να ζητήσει καταφύγιο.

Περισσότερη τύχη είχαν στις αρχαίες τραγωδίες οι ικέτιδες και οι ικέτες, από όση έχει ένας ή μία πολίτης που ζητάει το αυτονόητο: Προστασία επειδή ξέρει ότι η ζωή του/της κινδυνεύει.
Καθημερινά έχουμε 25 - 35 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Δύο χιλιάδες γυναίκες έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα το κουμπί πανικού, που σημαίνει ότι δύο χιλιάδες άνθρωποι είναι πραγματικά επικίνδυνοι και κυκλοφορούν έξω, χωρίς να μπορεί κάποιος να τους εμποδίσει από το να τις πλησιάσουν. Είναι δηλαδή αναγνωρισμένος κίνδυνος. Κατά 150% έχουν αυξηθεί τα περιστατικά έμφυλης βίας από το 2019 ως σήμερα.

Και η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τον όρο «γυναικοκτονία», επειδή, σύμφωνα με την κυρία Σοφία Ζαχαράκη, υπουργό Οικογένειας, δεν υπάρχει χώρος για συμβολισμούς, εφόσον η ανθρωποκτονία τιμωρείται με την ύψιστη ποινή από τον Ποινικό Κώδικα.

Δεν μιλάμε για συμβολισμούς, όμως.

Η γυναικοκτονία έχει έμφυλη διάσταση. Έχουν αυξηθεί κατά 150% τα περιστατικά έμφυλης βίας μέσα σε έξι χρόνια και έχουν δολοφονηθεί πάνω από 30 γυναίκες επειδή ήταν γυναίκες κι εμείς συζητάμε για τον συμβολισμό που δεν χωράει στη συζήτηση ή για την πολιτική εκμετάλλευση των γυναικοκτονιών από την αντιπολίτευση;

Και δεν ντρεπόμαστε;

Το κουμπί πανικού δεν έσωσε τη γυναίκα στη Σαλαμίνα τον Δεκέμβριο του 2023.

Θα πει κάποιος, και τι να κάνουμε, δεν σώζεσαι από τον διαταραγμένο νου, αν σε στοχοποιήσει. Μα, οι περισσότεροι δολοφόνοι, βιαστές και κακοποιητές δεν είναι ψυχασθενείς. Πιστεύουν ότι η γυναίκα είναι κτήμα τους, ότι τους ανήκει, ότι δεν έχει δικαίωμα να τους εγκαταλείψει ή να ζήσει μακριά τους. Επειδή είναι γυναίκα. Οι γυναίκες στην ελληνική κοινωνία σε καμία περίπτωση δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για δουλειά και για ανεξαρτησία με τους άνδρες, συνεπώς είναι δύσκολο να σταθούν στα πόδια τους φεύγοντας από μια κακοποιητική σχέση και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, αν έχουν. Και αυτό ακριβώς πρέπει να κοιτάξουμε, πώς οι γυναίκες θα ενδυναμωθούν ουσιαστικά, στην πράξη, και πώς θα ξεριζωθεί από την ελληνική κοινωνία η αντίληψη ότι η γυναίκα είναι κτήμα του ενός ή του άλλου.

Η Κυριακή τα έκανε όλα σωστά. Και, παρ' όλα αυτά, δολοφονήθηκε έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα. Το ελάχιστο που έπρεπε να είχε γίνει, ήταν να αποχωρήσει από το ΑΤ με αστυνομική συνοδεία και να μεταφερθεί με ασφάλεια στο σπίτι της.

Με ασφάλεια μετακινούνται οι πολίτες πρώτης κατηγορίας, συνοδεία των αστυνομικών τους, 24 ώρες το 24ωρο.

Δεν άξιζε η Κυριακή 10 λεπτά αστυνομικής προστασίας;

 

Γαλανιάδη Εύα