ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας: 7η Απρίλη παγκόσμια ημέρα δράσης για την υγεία για όλους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας: 7η Απρίλη παγκόσμια ημέρα δράσης για την υγεία για όλους

Απρίλιος 06, 2024 - 13:40

Η 7η Απρίλη έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως ημέρα της υγείας, που είναι η γενέθλια ημέρα του ΠΟΥ (1950).

Το φετινό σύνθημα για τη μέρα είναι πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους.

Η χώρα μας βρίσκεται από πλευράς δημόσιας υγείας, σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ. ΟΙ δαπάνες για το ΕΣΥ βρίσκονται στο 5,90% του ΑΕΠ με μέσο όρο 8,50% της Ε.Ε.

Νοσοκομεία δευτεροβάθμια της Αθήνας και της επαρχίας, παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις λόγω της φυγής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξ αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Τμήματα και κλινικές κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι υπηρεσίες του δημοσίου παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Ανθούσες κλινικές και εργαστηριακά τμήματα που στο παρελθόν περιέθαλπταν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, μαραζώνουν και παραχωρούν τις υπηρεσίες τους στον ιδιωτικό τομέα.

Γι` αυτή την κατάρρευση, απαιτείται παλλαϊκή κινητοποίηση για την ανόρθωση του δημοσίου συστήματος υγείας των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Για τον νομό μας απαιτούνται άμεσα τα εξής:

  1. Καινούργιος οργανισμός για τις νοσηλευτικές μονάδες των νοσοκομείων Αργολίδας και για τα κέντρα υγείας
  2. Πλήρωση όλων των κενών θέσεων ιατρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ΆΜΕΣΑ.
  3. Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού που έχει θητεία πάνω από 2 έως 10 χρόνια και καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  4. Την κατάργηση του ιδιωτικού έργου με το αίσχος των απογευματινών χειρουργείων, καθώς και κάθε άλλη παραχώρηση δημόσιου ιατρικού ή άλλου υγειονομικού έργου σε ιδιωτικά συμφέροντα.
  5. Αύξηση μισθών όλων των υγειονομικών για αξιοπρεπή διαβίωση. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Για να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας το σύνθημα του ΠΟΥ του 2024 η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους, αυτά που αναφέρουμε είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται.