Φυσικό αέριο: Έρχονται αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Φυσικό αέριο: Έρχονται αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου

Απρίλιος 15, 2024 - 18:20

Σημαντικές επιπλέον επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές φυσικού αερίου στο μέλλον βλέπει η Φυσικό Αέριο εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στα τέλη χρήσης δικτύου που προκύπτουν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της enaon EDA για την περίοδο 2024-2028 σε συνδυασμό με τη σταδιακή απομείωση των εκπτώσεων στα τέλη σύνδεσης.

Η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας ζητά την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στους τελικούς καταναλωτές από τις αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου από την enaon EDA, όπως μετονομάστηκε η ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την εξαγορά της από την Italgas, οι οποίες φθάνουν και στο 40%, σύμφωνα με τη Φυσικό Αέριο.

Σε επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της enaon EDA για την περίοδο 2024-2028, η Φυσικό Αέριο υπενθυμίζει ότι ήδη από την 1η Φεβρουαρίου του 2024 ισχύουν τα νέα αυξημένα κατά 30% τιμολόγια χρήσης του δικτύου διανομής τα οποία προέκυψαν από τους επενδυτικούς σχεδιασμούς της enaon για την περίοδο 2023-2026. Σε αυτή την αύξηση αναμένεται να προστεθεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 10% από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας για την περίοδο 2024-2028.

Όπως επισημαίνει η Φυσικό Αέριο στην επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του αναπτυξιακού σχεδίου της enaon ήδη από την 1η Φεβρουαρίου ισχύουν τα τιμολόγια διανομής για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2023-2026, τα οποία οδηγούν σε σημαντικές αυξήσεις στις περισσότερες περιοχές, ειδικά στη Χρέωση Δυναμικότητας. Αυξήσεις που υπερβαίνουν ακόμα και το 30%, ενώ για πρώτη φορά καθορίστηκε και η «Προσαύξηση Διείσδυσης» ως επιπλέον χρέωση διανομής για ολόκληρη τη Ρυθμιστική Περίοδο 2023- 2026.