Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα - «Κίνδυνος» για το Διαδίκτυο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα - «Κίνδυνος» για το Διαδίκτυο

Μάιος 10, 2024 - 20:20

Για μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που θα μπορούσε να επηρεάσει την παροχή ενέργειας στη Γη και να θέσει εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο, προειδοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Η προειδοποίηση για την ισχυρή ηλιακή, γεωμαγνητική καταιγίδα που θα βγάλει off το διαδίκτυο, έγινε χθες (09.05.2024) από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ – και είναι η πρώτη από το 2005, όταν η Γη είχε χτυπηθεί από την υψηλότερη ποσότητα ακτινοβολίας που έχει καταγραφεί για περισσότερο από μισό αιώνα.

Η “ασυνήθιστη” αυτή ηλιακή καταιγίδα μπορεί να διαταράξει τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των δύο ωρών που χρειάζεται για να φτάσει στην μέγιστη ισχύ της.

Μετά από αυτό, μπορεί να συνεχιστεί με μειωμένη ισχύ το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Met Office.

Θα μπορούσε επίσης να εκπέμψει μια “θεαματική επίδειξη” φωτός, ή σέλας που μοιάζει με το Βόρειο Σέλας, σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Met Office δήλωσε ότι υπάρχει “πιθανότητα το σέλας να γίνει ορατό σε όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις απελευθέρωσαν μεγάλους όγκους πλάσματος στον ήλιο, πυροδοτώντας τον πόλεμο μετά τον εντοπισμό τους την Τετάρτη (08.05.2024).