Διακήρυξη της ΑΥ.Ρ.Α

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διακήρυξη της ΑΥ.Ρ.Α

Απρίλιος 12, 2014 - 14:41

Διακήρυξη

Η Αυτοδιοικητική Ριζοσπαστική Ανατροπή είναι μια Κίνηση Πολιτών στον Δήμο Ναυπλιέων, η οποία αναφέρεται στις ιδέες και εμπνέεται από τις αξίες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
      Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, εκτός από τον αυτονόητο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα τους, έχουν και μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι όποιες ανατροπές στον αυτοδιοικητικό χάρτη με επικράτηση δημοκρατικών, κοινωνικών και οικολογικών αντιλήψεων, θα κρίνουν ουσιαστικά, και τη μάχη για την πορεία ανατροπής των μνημονίων.
      Όταν οι μνημονιακές «υποχρεώσεις» και «δεσμεύσεις» τις οποίες υλοποιούν με συνέπεια οι διαδοχικές κυβερνήσεις μειώνουν κατά 65% την κρατική επιχορήγηση στους Δήμους, όταν ο μέσος όρος μείωσης των δημοσίων δαπανών είναι 32%, όλοι μπορούν να καταλάβουν τις απώλειες για τους Δήμους, οι οποίες, σε συνδυασμό με την απαγόρευση προσλήψεων, τις διαθεσιμότητες και τις συνταξιοδοτήσεις, οδηγούν μαθηματικά στην υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, στην υποβάθμιση των κοινωνικών δομών, του αθλητισμού, της καθαριότητας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των τεχνικών έργων.
      Η εφαρμογή του νεοσυγκεντρωτικού και γραφειοκρατικού Καλλικράτη- χωρίς πόρους- μεγιστοποίησε την απόσταση μεταξύ των τοπικών αρχών και των πολιτών, απέκλεισε το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών από τη δημοκρατική συμμετοχή και μετέτρεψε τους πολίτες της περιφέρειας σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το μνημονιακό παρατηρητήριο που καταλύει κάθε έννοια αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που μπορεί να απολύει, να καταργεί και να φορολογεί επιπλέον περιοχές, ο υπερπλειοψηφικός εκλογικός νόμος και η δημαρχοκεντρική λειτουργία του θεσμού, ολοκληρώνουν το πάζλ της διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ακύρωσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της.
      Οι υποστηρικτές αυτής της πολιτικής στους Δήμους και τις Περιφέρειες θέτουν και πάλι υποψηφιότητα, είτε ανοιχτά ως υπερασπιστές της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόϊκας, είτε επικρίνοντάς την υποκριτικά. Οι ίδιοι αυτοί εκπρόσωποι έχουν αποδείξει ότι είναι ακατάλληλοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα της πλειοψηφίας, και να υπηρετήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το τελευταίο ανάχωμα του κοινωνικού κράτους, ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, στην υπερφορολόγηση των πολιτών.
      Η Αυτοδιοικητική Ριζοσπαστική Ανατροπή δεν θέλει μόνο να δώσει φωνή στην πλειοψηφία των δημοτών. Θέλει να συμβάλει στη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου σε τοπικό επίπεδο αυτοδιοίκησης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και άλλων πληττόμενων κοινωνικών ομάδων. Ενός μετώπου συμβολής στην πάλη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Στόχος μας είναι να απαλλαγεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις παθογένειες και τις εξαρτήσεις και να βαδίσει σε έναν δρόμο διάφανο, δημοκρατικό και κοινωνικά ευαίσθητο.
             Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμπαραταχθούμε όλοι στη μάχη :

Κατά της διάλυσης και της κατάργησης του Νοσοκομείου Ναυπλίου.
Κατά της διάλυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Κατά των απολύσεων στους Δήμους.
Κατά της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και του νερού, επειδή για μας το ρεύμα και το νερό δεν μπορούν να θεωρούνται εμπόρευμα, αλλά κοινωνικά αγαθά και βασικά συστατικά μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Κατά της λειτουργίας των χωματερών στην Καραθώνα και στο Τολό.
Ενάντια στο ξεπούλημα από το ΤΑΙΠΕΔ των οικοπέδων (πλησίον του Αγίου Αναστασίου), των μνημείων (Μπούρτζι), των κτιρίων (πρώην κτηματικής υπηρεσίας), αλλά και των ανοιχτών δημόσιων χώρων (Καραθώνα, Κονδύλι, νησάκι Τολού). Απαιτούμε διαφύλαξη και αναβάθμιση των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

                       Ζητάμε :
   Καμιά απόλυση, κανένα λουκέτο στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Μόνιμη και σταθερή εργασία με ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό για όσους εργάζονται στον Δήμο εκτός των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
     Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό. Φάρμακα και τρόφιμα για όλους τους δημότες με τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου και δημοτικού παντοπωλείου. Στήριξη συμπολιτών μας μέσα από δομές κοινωνικής αλληλεγγύης (δίκτυο χωρίς μεσάζοντες : κοινωνικές ιματιοθήκες, παροχή τροφής και φαρμάκων κ.λ.π.), αλλά, κυρίως, μέσα από την ενίσχυση των Δημοτικών Κοινωνικών Δομών (βοήθεια στο σπίτι, γηροκομείο κ.λ.π.).
       Ποιοτικό και φτηνό νερό για αστική και γεωργική χρήση.
     Προστασία του δικαιώματος στέγασης. Κανένα σπίτι, κατάστημα, χωράφι, φτωχού και άνεργου δημότη σε πλειστηριασμό λόγω αδυναμίας πληρωμής δανείων.
     Ακύρωση της σύμβασης Τατούλη με την ΤΕΡΝΑ για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην διαχείριση των απορριμμάτων, ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής με αξιοποίηση του τοπικού παραγωγικού δυναμικού, σε ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, σε μικρή κλίμακα, με εφαρμογή του κύκλου, διαχωρισμός στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση.
     Άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης των σχολείων (π.χ. 5ο δημοτικό Ναυπλίου).
      Να αποτελέσει η γεωργία, η αλιεία και η κτηνοτροφία τους άξονες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής με χωροταξικές αναδιαρθρώσεις, με ενίσχυση των συνεταιριστικών δομών, καθιστώντας τον ίδιο τον Δήμο καταναλωτή των προϊόντων του.
       Ενίσχυση του τουρισμού ως πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης στη βάση ανταποδοτικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στις τουριστικές επενδύσεις μικρής κλίμακας, στις αγροτουριστικές επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη συνεταιριστικών σχημάτων στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε εποχικά επαγγέλματα. Τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύει η προστασία και η ανάδειξη των μοναδικών φυσικών, γεωμορφολογικών και πολιτισμικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
      Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου, προχωράμε άμεσα στην διερεύνηση του σκοπού και της κατεύθυνσης των δανείων που οφείλονται στις Τράπεζες και στην απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες του Δήμου. Προτεραιότητά μας, η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών. Αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε αναστολή, ακόμη και σε παύση των πληρωμών του Δήμου μας προς τις Τράπεζες.
      Πιστεύουμε ότι ακόμη και στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών, ο Δήμος μπορεί να συνεισφέρει και να αποτελέσει ένα δίχτυ προστασίας γι’ αυτούς που πλήττονται, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις.
      Στον αγώνα μας αυτό καλούμε όλους τους δημότες της πόλης και της περιφέρειας να συμπαραταχθούν μαζί μας ενεργά για να αλλάξουμε πολιτική, ώστε η γραφειοκρατική και συγκεντρωτική «Υπερδιοίκηση» να ξαναγίνει η γνήσια Τοπική Αυτοδιοίκηση των Πολιτών.     

ΑΥ.Ρ.Α.
Αυτοδιοικητική Ριζοσπαστική Ανατροπή

Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων
Παντελής Κοκκινόπουλος