Τοποθέτηση του Δ. Κοδέλα για το Σ/Ν για το υπαίθριο εμπόριο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τοποθέτηση του Δ. Κοδέλα για το Σ/Ν για το υπαίθριο εμπόριο

Απρίλιος 25, 2014 - 16:35

φωτο EUROKINISSI

“Μεταξύ ασάφειας, προχειρότητας, αντιφάσεων και εξοντωτικών ρυθμίσεων”

Τοποθέτηση του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κοδέλα κατά την συζήτηση επί της αρχής του Νομοσχεδίου “Άσκηση Εμπορικών Δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος” στην Μόνιμη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Πέμπτη 24 Απριλίου.

              ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

Η αγορά δεν πάσχει από απουσία ‘ανταγωνισμού’ αλλά μέτρων στο πλέγμα παραγωγής, εμπορίας και διανομής προς όφελος παραγωγών, μικροεμπόρων και καταναλωτών και παρεμπόδισης της κυριαρχίας των σούπερ-μάρκετ και των χονδρεμπόρων.

Αναπαράγεται ένα καθεστώς πολυνομίας σε θέματα αιχμής όπως η άμεση διάθεση αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές.

Το βασικότερο πρόβλημα στις λαϊκές είναι η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, λόγω των εξοντωτικών πολιτικών λιτότητας των μνημονίων και της ανεργίας, ενώ παράλληλα έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Επίσης, έχουμε μία φορολογική επιδρομή σε όλα τα επίπεδα, από το φόρο στο σπίτι, το φόρο στο χωράφι, το φόρο στόν ελεύθερο επαγγελματία που είναι άδικος για όλους και φυσικά για τους παραγωγούς, καθώς επίσης και την αύξηση του κόστους μεταφοράς, όπως καύσιμα και διόδια

Μας ενδιαφέρει να παραμείνουν ζωντανές οι λαϊκές αγορές και να ενισχυθούν τα δίκτυα διανομής και εμπορίας όσο γίνεται πιο κοντά στον παραγωγό, λειτουργώντας προς όφελος του παραγωγού και του καταναλωτή, ενισχύοντας την κατανάλωση ασφαλών και ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και να μην εκχωρηθεί ο τομέας των τροφίμων στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής σούπερ-μάρκετ ή να συγκεντρωθεί σε λίγους χονδρεμπόρους.

Επειδή υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, και τις γνωρίζετε, και μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς και επαγγελματίες, για εμάς υπάρχουν δύο κριτήρια: το ένα είναι της διαφάνειας και το άλλο είναι της ενίσχυσης και στήριξης του θεσμού των λαϊκών αγορών, και ειδικά των παραγωγών. Ωστόσο, υπάρχουν επιλογές που κάνετε και διατάξεις που μπορεί να έχουν επιπτώσεις πολύ αρνητικές τόσο στον αριθμό των απασχολουμένων, όσο και στον όγκο των προϊόντων τα οποία διακινούνται.

Περιορίζονται μέχρι τρεις ημέρες οι εμποροπανήγυρεις ευκαιρία εορτών κ.λπ. Αυτό είναι προβληματικό για πολλά πανηγύρια που έχουν ισχυρή παράδοση και διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ημερών- να αναφέρω ενδεικτικά και για την Πελοπόννησο μόνο το πανηγύρι της Τεγέας ή στο Μυστρά ή στο Γύθειο- κάτι το οποίο το θέλουν και οι τοπικοί φορείς.

Διατηρείται η αλληλοεμπλοκή αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων.

Προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα και κυρώσεις μέρος των οποίων είναι και αντισυνταγματικές.