Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα (φωτογραφίες)

Μάιος 15, 2014 - 10:00

φωτογραφία eurokinissi-Τατιάνα Μπόλαρη

Υπεγράφησαν το μεσημέρι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι συμβάσεις μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ανάδοχων σχημάτων, για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (Open Door) που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής των τριών συμβάσεων από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και τους εκπροσώπους των εταιριών, ήταν ο Αντιπρόεδρος της  Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου, Edward Davey, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, ο Γ.Γ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νος Μαθιουδάκης, οι Γ.Γ του ΥΠΕΚΑ Ν. Γιαννακοπούλου και Σ. Αλεξιάδης, εκπρόσωποι των Πρεσβειών του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, η Πρόεδρος της ΕΔΕΥ, καθ. Σοφία
Σταματάκη, μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που επεξεργάστηκαν τις συμβάσεις, καθώς και η αρμόδια Δ/νση Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ.

 

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση όλων των ομιλιών που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελετής : 

 

Αλεξάνδρα Σδούκου, Δ/ντρια Γραφείου Υπουργού ΠΕΚΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ των Εξωτερικών, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Πρέσβεις, εκπρόσωποι των εταιρειών, κυρίες και κύριοι,

σας ευχαριστούμε για την τιμητική σας παρουσία και σας καλωσορίζουμε στην τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων παραχωρήσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων εταιρειών για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και στις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και του Κατακόλου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού “open door” που προκήρυξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο λόγος στον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ Εξωτερικών, κύριε Υπουργέ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου, αγαπητέ φίλε Edward, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και ιδιαίτερα εμού, του Υφυπουργού Ενέργειας κ. Μάκη Παπαγεωργίου και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή Καθηγητή Κωστή Μαθιουδάκη, θέλω να σας καλωσορίσω σε αυτή την τελετή και να σας πω ότι είναι μεγάλη μας τιμή να είστε σήμερα εδώ μαζί μας.

Πριν ξεκινήσω να σας πω ότι, δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς δεν θα μπορέσει να είναι σήμερα εδώ, διότι έκτακτες υποχρεώσεις τον κράτησαν στη Μυτιλήνη, παρά τη θέλησή του να είναι σήμερα μαζί μας. Μου ζήτησε να μεταφέρω τη λύπη του που δεν μπορεί να παρίσταται εδώ, αλλά και την ευχή του όλα να πάνε καλά.

Θα μου επιτρέψετε σήμερα να καταθέσω ορισμένες προσωπικές μαρτυρίες, γιατί οι  πολιτικοί δεν είναι υποχρεωτικό να μιλούν μόνο πολιτικά. Και θέλω να μιλήσω εκ μέρους και του συνόλου της ομάδας των ανθρώπων που προχωρήσαμε σε αυτό τον σκοπό.

Το ταξίδι ξεκίνησε πριν περίπου τέσσερα χρόνια και ήταν εξίσου ενδιαφέρων και ο πηγαιμός και η Ιθάκη. Ήταν 19 Ιανουαρίου του 2010 στο Άμπου Ντάμπι, όταν  συνόδευα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στη διεθνή Διάσκεψη για το Ενεργειακό Μέλλον του Πλανήτη.

Ο Έλληνας Πρόεδρος ήταν επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής στη συγκεκριμένη παγκόσμια Διάσκεψη. Το βράδυ της ίδιας μέρας στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου του, του εξομολογήθηκα τους προβληματισμούς μου. Τι πρέπει να κάνει η χώρα για τον αραχνιασμένο, ή καλύτερα για τον ανύπαρκτο φάκελο «Ελληνικοί υδρογονάνθρακες», πως πρέπει να προχωρήσουμε, ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτική, η επιστήμη, συνολικά η κοινωνία.

Με βαθιά ευγνωμοσύνη θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή την απάντησή του: «Προχώρα, είμαι μαζί σου». Στη συνέχεια, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011, η Ελληνική Βουλή με μια μεγάλη πλειοψηφία έκανε το επόμενο σημαντικό βήμα: υιοθέτησε ένα σύγχρονο, διαφανές, αποτελεσματικό και ελκυστικό για επενδύσεις θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων.  Και από τότε ξεκίνησαν όλα.

Μιλώ εκ μέρους μιας μικρής ομάδας αφοσιωμένων ανθρώπων σε αυτό το πατριωτικό καθήκον. Μιλώ και εκ μέρους μιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που έριξε πολλά ξενύχτια για να είμαστε σήμερα εδώ. Μιλώ και εκ μέρους της Επιτροπής διεξαγωγής του Διαγωνισμού, που θωράκισε επιστημονικά τις εισηγήσεις της προς εμένα, με ομόφωνες αποφάσεις.

Περάσαμε από σαράντα κύματα. Απογοητεύσεις και εμπόδια και αμέσως μετά ενθουσιασμός και αποτελέσματα. Όλα έγιναν στο φως, όλα πάνω από το τραπέζι. Αξιοκρατική και διαφανής αξιολόγηση, σκληρή διαπραγμάτευση, σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο, μεγιστοποίηση των ωφελειών του Ελληνικού Δημοσίου, έμφαση στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο -η τελική απάντηση μας ήρθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γι' αυτό και σήμερα βρισκόμαστε εδώ- έτσι ώστε να θωρακιστεί το δημόσιο συμφέρον. Κύρωση των συμβάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να τα πληροφορηθεί όλα.

Δημιουργούμε μια νέα αγορά.  Στην πραγματικότητα, δημιουργούμε ένα νέο τομέα της εθνικής οικονομίας. Η αρχή έγινε ήδη. Πολλές θέσεις εργασίας και κυρίως για τους νέους ανθρώπους του τόπου μας, για τη νέα γενιά.

Παράλληλα, για πρώτη φορά από τον φετινό Σεπτέμβρη τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα υλοποιήσουν τρία Μεταπτυχιακά προγράμματα σε ζητήματα ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, γεγονός που αναμφισβήτητα ανοίγει νέους ορίζοντες για τους επιστήμονες του τόπου μας.

Δημιουργούμε την Ελλάδα που πιστεύει. Την Ελλάδα που στηρίζεται στις δυνάμεις της. Σήμερα ολοκληρώνουμε ένα σημαντικό κύκλο της δουλειάς μας. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε ανοίξει κι άλλους κύκλους: είναι ο κύκλος για την προκήρυξη του Διαγωνισμού για τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα -που οι εισηγήσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες- και είναι ασφαλώς και ο κύκλος του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων που θα γίνει στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Είμαι αισιόδοξος, ότι τα αποτελέσματα όλων αυτών των προσπαθειών θα είναι πολύ θετικά για την πατρίδα μας. Η σημερινή υπογραφή πιστοποιεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα. Η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος, ένας ελκυστικός επενδυτικός εταίρος και ταυτόχρονα ένας πυλώνας, μια όαση σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.

Προς όλους σας, προς την ελληνική κοινωνία, προς την Κυβέρνηση, προς εσάς κ. Αντιπρόεδρε, προς τους φίλους φιλοξενούμενους, προς τον ιδιωτικό τομέα, προς τον κάθε Έλληνα πολίτη, καταθέτουμε εδώ δημόσια τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Γιατί ο εθνικός ορυκτός πλούτος αποτελεί την ελπίδα της πατρίδας για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο με σεβασμό στην αειφορία, με σεβασμό στο περιβάλλον και με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού είναι μία νέα πηγή που παράγει δημόσιο, εθνικό πλούτο.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω για άλλη μια φορά να σας καλωσορίζω και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Παρακαλούμε τον Βρετανό Υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Edward Davey, να απευθύνει τον χαιρετισμό του.

E. DAVΕΥ: Κύριε Αντιπρόεδρε, Κύριε Συνάδελφε Υπουργέ, και κύριοι, είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι στην Αθήνα, σε μια τόσο σημαντική περίσταση.

Ήρθα για να συμμετάσχω στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Ενέργειας και Περιβάλλοντος αυτή την εβδομάδα υπό την προεδρία του κ. Μανιάτη και για να εργαστώ από κοινού με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπό την εξαιρετική Ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

Όμως είναι καταπληκτικό ότι βρίσκομαι εδώ για να γιορτάσουμε και μια ακόμα εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ Ελληνικών και Βρετανικών επιχειρήσεων αλλά και επιχειρήσεων από τον Καναδά και την Ιταλία.

Και ειλικρινώς πιστεύω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας όλο και στενότερης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, στους Υδρογονάνθρακες αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές και σε άλλες μορφές ενέργειας όπου η  Βρετανία, η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις μας μπορούν να εργαστούν από κοινού, για το κοινό καλό.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι επιδείξατε εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες.  Όπως αναφέρατε και στην ομιλία σας, χρειάστηκαν χρόνια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα και θα ήθελα να συγχαρώ εσάς προσωπικά αλλά και την ομάδα σας για το επίτευγμα αυτό.

Στην Ευρώπη βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο σε ο,τι αφορά την ενέργεια. Είδαμε πρόσφατα τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας.   Ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη για τη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας  των G7 κατά την οποία συζητήθηκε η ανάγκη να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν και αύριο εδώ στην Αθήνα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη διαθέτει πηγές και αποθέματα ενέργειας τα οποία δεν είναι δυνατόν να διαταραχθούν από χώρες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο.

Γι΄ αυτό, η σημερινή ανακοίνωση εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική, βάσει της οποίας εκμεταλλευόμαστε εγχώριους πόρους, τους υδρογονάνθρακες που έχουμε στη θάλασσα, στη στεριά, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτουμε, και παράλληλα βελτιώνουμε την ενεργειακή μας απόδοση κ.ο.κ.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι απολύτως κατάλληλη ώστε να γίνει ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Ξέρω ότι αυτό είναι το όραμά σας κ. Υπουργέ, και ελπίζω ότι θα τα καταφέρετε να το πραγματοποιήσετε.   Επίσης, ελπίζω ότι η Βρετανική Κυβέρνηση και οι βρετανικές επιχειρήσεις θα σας βοηθήσει να το πραγματοποιήσετε , τόσο σε ό,τι αφορά την παροχή φυσικού αερίου όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Έχετε βέβαια και τον ήλιο και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε και αυτό το στοιχείο στα πλαίσια της ενεργειακής σας πολιτικής.  Η ατζέντα της ενεργειακής ασφάλειας, η ατζέντα της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, είναι πολύ σημαντική και είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να την προωθήσετε.

Ελληνικές και Βρετανικές εταιρείες αναλαμβάνουν σήμερα από κοινού την έρευνα και εκμετάλλευση [σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας] και θα ήθελα να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Πιστεύω ότι ο βρετανικός κλάδος υπεράκτιας εξόρυξης και παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι από  τους καλύτερους, εάν όχι ο καλύτερος, στον κόσμο.   Στη Βόρεια Θάλασσα δουλεύουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα τελευταία σαράντα χρόνια με παραγωγή σαράντα και πλέον βαρελιών και πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε άντληση ακόμα 20 δισεκατομμυρίων βαρελιών.  Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αναπτύξει μια πολύ μεγάλη εμπειρία και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που διαθέτουν την ικανότητα και την εξειδίκευση σε αρκετά εχθρικό φυσικό περιβάλλον.  Αυτή τη γνώση θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε και να τη μοιραστούμε και με άλλους που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τους υπεράκτιους  πόρους τους.

Πιστεύω λοιπόν, ότι πρόκειται για μια πολύ καλή επιχειρηματική συνεργασία και πιστεύω πως θα είναι αφετηρία για πολλές άλλες παρόμοιες στο μέλλον.  Ελπίζω επίσης ότι και σε άλλους τομείς στην Ελλάδα όπου γίνεται προσπάθεια να να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις, θα μπορέσουμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και να εργαστούμε από κοινού.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πάρα πολύ για τη σημερινή πρόσκληση και θα ήθελα να συγχαρώ για μια ακόμα φορά την Ελληνική Κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις.  Είναι μια εξαιρετική μέρα για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ. 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:  Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, έχετε το βήμα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ του Ηνωμένου Βασιλείου, κύριοι Πρέσβεις, αγαπητέ Γιάννη, Μάκη, Κωστή, κυρίες και κύριοι,

χαίρομαι πραγματικά γιατί υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργού των Εξωτερικών, βρίσκομαι σήμερα εδώ για να γιορτάσω μαζί με όλους εσάς και ιδίως μαζί με το Γιάννη Μανιάτη και όλη την ομάδα του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μια πολύ μεγάλη στιγμή: Την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης γι’ αυτά τα τρία συγκεκριμένα πεδία.

Θέλω όμως να συγχαρώ και τις εταιρείες, τους παραχωρησιούχους και αντισυμβαλλόμενους του Ελληνικού Δημοσίου, γιατί κάνουν μια πάρα πολύ καλή και διορατική επιλογή. Γιατί η έρευνα και η αξιοποίηση των πηγών των Υδρογονανθράκων, τόσο στο χερσαίο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο, είναι μια μορφή δυναμικής Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά σημαντικός, υπολογίζουμε σ’ αυτόν, ως παράγοντα ανάπτυξης της χώρας, δημιουργίας κοιτασμάτων απασχόλησης μέσα από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, χαιρόμαστε γιατί ήδη έχουμε διαμορφώσει το Νομοθετικό σχήμα που συνδέει τους πόρους του Ελληνικού Δημοσίου από την εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων με το Ασφαλιστικό μας σύστημα και τη βιωσιμότητά του, δηλαδή στην πραγματικότητα με μια μορφή Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης των Γενεών.

Και χαίρομαι, γιατί το Δημόσιο μετέχει στη διαδικασία αυτή ως ένας έντιμος και συνεπής εταίρος, αλλά πρωτίστως επειδή ασκεί την εθνική του κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά του, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Υπό την έννοια αυτή, έχουμε σήμερα μια τριπλή πράξη. Μια πράξη οικονομικής ανάπτυξης, μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης που συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα και μια πράξη που στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου είναι πράξη δήλωσης και άσκησης εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εμείς κινούμαστε πάντοτε με γνώμονα τη διεθνή και φυσικά την εθνική νομιμότητα. Προτεραιότητά μας είναι η οριοθέτηση και ως εκ τούτου η αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με όλες τις συνορεύουσες χώρες.

Με καλή πίστη, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας όπως προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι συνομιλίες μας χρόνια τώρα με τη γειτονική μας Τουρκία, η σύμβαση που έχουμε με την Ιταλία, η προωθημένη συζήτησή μας με την Αίγυπτο, η υπογεγραμμένη σύμβασή μας με την Αλβανία, οι παλαιότερες συζητήσεις μας με τη Λιβύη για την πορεία της οποίας ευχόμαστε το καλύτερο, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που μας επιτρέπει ν’ αξιοποιήσουμε τη Λεκάνη της Μεσογείου, αλλά φυσικά και το χερσαίο χώρο μας και το έδαφός μας και την επικράτειά μας, που περιλαμβάνει φυσικά και τα χωρικά μας ύδατα.

Επειδή ο κ. Μανιάτης ξεκίνησε μ’ ένα βίωμα, θέλω να σας πω ότι πριν από πολλά χρόνια, πριν από 15 χρόνια, στη μακρά και πολύπλοκη πολιτική μου διαδρομή, είχα διατελέσει Υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας τότε και είχα την ευκαιρία να κρατήσω ενεργό και ανοιχτό το μόνο χώρο στον οποίο υπάρχει πραγματική εκμετάλλευση ελληνικών Υδρογονανθράκων, τον Πρίνο.

Μ’ ένα σχήμα πρωτότυπο και αρκετά ριψοκίνδυνο για την εποχή, καθώς ουσιαστικά εμπιστευθήκαμε τους εργαζομένους, τους ίδιους τους εργαζομένους και χάρις σ’ εκείνη την κίνηση ο Πρίνος είναι ζωντανός, έχουμε τώρα ανοιχτή τη δυνατότητα ν’ αξιοποιήσουμε τα παλιά και αξιοποιημένα κοιτάσματα ως αποθηκευτικό χώρο.

Και χαίρομαι γιατί είδα πριν από λίγες εβδομάδες μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες διεθνώς, να συμβάλλεται με τον Πρίνο, γι’ αυτά που αντλούνται από τον Πρίνο.

Όπως είπε ο Βρετανός συνάδελφος πριν από λίγο, η κρίση στην Ουκρανία, η κρίση στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι κρίση της Δύσης γενικά με τη Ρωσία που ελπίζουμε να ξεπεραστεί και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, έφερε ξανά μ’ επιτακτικό τρόπο στο επίκεντρο το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής, που είναι μια παράμετρος της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παντού.

Χαίρομαι γιατί υπάρχουν και θετικά παράπλευρα της κρίσης. Έχει γίνει αντιληπτό νομίζω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ενιαία διαπραγμάτευση για πολλά θέματα εκ μέρους των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκ μέρους της Ένωσης ως τέτοιας δια μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί πολύ συχνά είμαστε θύματα ενός εμφανούς ή αφανούς ενεργειακού dubbing στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποβαίνει σε βάρος των χωρών του νότου, των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Η διαφοροποίηση στις τιμές ενέργειας και η διαφοροποίηση στα επιτόκια χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, είναι οι δυο μεγάλες ανισότητες που υφίσταται η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε σχέση με άλλους εταίρους μας. Και αυτό είναι κάτι που δεν το ξεχνάμε. Η Ελλάδα βεβαίως, γίνεται αυτό που είπε ο Βρετανός συνάδελφος, γίνεται ένας κόμβος, γιατί έχει πολύ σημαντικά γεωγραφικά πλεονεκτήματα.

Ο νέος αγωγός, ο ΤΑΡ, οι διασυνδέσεις του, η δυνατότητα με πολύ εύκολο και φθηνό τρόπο να φτάσουμε στο λεγόμενο κεντρικό διάδρομο, στο διάδρομο Αιγαίου - Βαλτικής, η Ρεβυθούσα, που εμφανίζεται να είναι ένα πλεονέκτημα όχι εθνικό αλλά περιφερειακό για όλη τη Νοτιανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, διαμορφώνουν έναν χάρτη μαζί με την προοπτική άμεσης κατασκευής νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου ή συγκεντροποιημένου φυσικού αερίου και στην Αλεξανδρούπολή και στην Καβάλα.

Βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, οι συζητήσεις αυτές είναι κεντρικές συζητήσεις και στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών. Στην τριμερή συνάντηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη με το Ρουμάνο και τον Βούλγαρο συνάδελφό μου, αναδείξαμε τη σημασία μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής αγοράς ενέργειας, στη δε υπουργική συνάντηση των 28 Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η διασυνδεσιμότητα, η connectivity στους τομείς της ενέργειας πρωτίστως, βεβαίως και των μεταφορών, ήταν το κεντρικό θέμα, γιατί αυτό δίνει προοπτική στην ενοποίηση της ηπείρου.

Τα δυτικά Βαλκάνια είναι ένας κενός χώρος που πρέπει να καλυφθεί, να γεφυρωθεί. Έχει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε έμφαση στον τομέα αυτό και να πείσουμε τον κόσμο, να πείσουμε και τη διεθνή αγορά, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε και ότι είναι πράγματι μια προτεραιότητά μας οι επενδύσεις και άρα η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα στο πεδίο αυτό. Και αυτή είναι η πολιτική μας.

Με τις σκέψεις αυτές λοιπόν, θέλω να συγχαρώ για μια ακόμη φορά τον Υπουργό και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τις εταιρείες και να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα προς αμοιβαίο όφελος. Και πρωτίστως θα μου επιτρέψετε να πω, γιατί μιλάω σαν εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, προς όφελος του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Παρακαλούμε τον Πρέσβη του Καναδά κ. Robert Peck, να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό.

R. PECK:  Εξοχώτατε κύριε Αντιπρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,

Ως Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, η σημερινή μέρα αποτελεί σημείο σταθμό για την πορεία της χώρας προς την περαιτέρω ανάπτυξη του στρατηγικού τομέα φυσικών πόρων.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που η επιστροφή στην Ελλάδα καναδικής εταιρείας φυσικού αερίου και πετρελαίου μετά από πολυετή απουσία σηματοδοτείται από την παρουσία της Petra Petroleum.

Η Petra Petroleum είναι μια εταιρεία έρευνας Υδρογονανθράκων, η οποία διοικείται από μια ομάδα εξαιρετικά σεβαστών στελεχών με εκτενή τεχνική και εμπορική εμπειρία σε εγχειρήματα έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων επιχειρησιακών εμπειριών στην παραχώρηση των Ιωαννίνων.

Ευνοϊκή συγκυρία, ίσως, αλλά η Petra Petroleum θα συνεργαστεί με την Energean Oil and Gas, η οποία τώρα δουλεύει στα πεδία του Πρίνου, τα οποία κάποτε διαχειριζόταν η Καναδική εταιρεία North Aegean Petroleum (NAPC).

Η Petra είναι τυχερή που έχει έναν σεβαστό τοπικό εταίρο, την Energean Oil and Gas, η οποία έχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό δραστηριότητας τόσο στην ενέργεια όσο και στην ναυτιλία, και που θα ξεκινήσει έρευνα στην Δυτική Ελλάδα.

Η ομάδα της Energean απαρτίζεται από αφοσιωμένους επαγγελματίες πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό σε παράκτιες δραστηριότητες σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Αυτή η νέα συνεργασία μεταξύ Petra και Energean ενώνει την καναδική και την ελληνική τεχνογνωσία.

Στον Καναδά γνωρίζουμε την σπουδαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης των πηγών μας. Ο Καναδάς είναι μια δύναμη πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η τρίτη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα αποθέματα. Το να έχει όμως κανείς αποθέματα δεν είναι αυτοσκοπός.

Ο Καναδάς έχει αξιοποιήσει την επιστημονική του πείρα για να διασφαλίσει ότι η δική του βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγείται παγκοσμίως σε καινοτομία και τεχνογνωσία.

Η σημερινή ανακοίνωση στέλνει ένα σημαντικό σήμα στη ξένη επενδυτική κοινότητα. Βγαίνοντας η Ελλάδα από την οικονομική της κρίση, ιστορίες επιτυχίας όπως αυτή, μαζί με την ξεκάθαρη υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης των στρατηγικών επενδύσεων στον τομέα των Πόρων, όλα αυτά μαζί  στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό. Συγχαίρω την Ελληνική Κυβέρνηση για αυτό το σημαντικό βήμα, και ιδιαίτερα τον Υπουργό Μανιάτη και την αφοσιωμένη ομάδα του, καθώς και για την φιλία που έχει δείξει ο Υπουργός στον Καναδά.

Οι επενδυτές υπολογίζουν τέτοια ηγεσία που εμπνέει εμπιστοσύνη και βοηθάει στην προώθηση ενός φιλικού επιχειρηματικά περιβάλλοντος.

Η συνεργασία Energean / Petra θα είναι ένας σημαντικός καταλύτης για την ανάπτυξη Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα και ελπίζω να οδηγήσει σε μια εξορθολογισμένη διαδικασία έγκρισης σε αυτόν τον τομέα που πάει μπροστά.

Η Ελλάδα και ο Καναδάς έχουν μια  ιστορία 70 χρόνων διπλωματικών σχέσεων που βασίστηκαν σε κοινές αξίες και ανθρώπινους δεσμούς της Ελληνικής-Καναδικής διασποράς.

Η δραστηριότητα της Petra Petroleum προστίθεται στην αυξανόμενη Καναδική επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει την Eldorado Gold, την Επένδυση PSP στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την παρουσία της Fairfax στην ελληνική αγορά ακινήτων και την βαριά βιομηχανία, και πιο πρόσφατα στην εξαγορά της αλυσίδας Praktiker Hellas.

Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν πέρυσι σε μια καταρχήν συμφωνία για μια συνολική οικονομική συμφωνία εμπορικών συναλλαγών (Comprehensive Economic and Trade Agreement -CETA). Η συμφωνία CETA  είναι μια από τις πιο εκτεταμένες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών του είδους της, και μόλις ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, θέσεις εργασίας και ευημερία και για τον Καναδά και την για την Ελλάδα στο μέλλον μέσω της αύξησης αμφίδρομου εμπορίου και επενδύσεων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να γιορτάσουμε μαζί με όλους εσάς το σημερινό σημαντικό ορόσημο, το οποίο σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρέσβη. Τώρα παρακαλούμε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Energean Oil and Gas να προσέλθει στο βήμα, για μία παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος του αναδόχου Energean Oil and Gas Petrol Petroleum για την περιοχή των Ιωαννίνων.

Μ. ΡΗΓΑΣ: Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Πρέσβεις, φίλες και φίλοι, συνεργάτες, είναι μία πολύ σημαντική μέρα για μας στην Energean Oil and Gas γιατί μετά από εφτά χρόνια, όταν πήραμε στα χέρια μας τον Πρίνο μαζί με το Στάθη Τοπούζογλου είχαμε θέσει κάποιους πολύ βασικούς στόχους.

Ο πρώτος ήταν να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγή από τον Πρίνο, να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική ελληνική παραγωγή που κρατάει την Ελλάδα στο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Ο δεύτερος ήταν να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας τις οποίες όπως ακούσαμε και νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος έσωσε το 1999, κρατώντας στη ζωή τον Πρίνο.

Ο τρίτος ήταν να δημιουργήσουμε μία εταιρεία η οποία θα μπορεί να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, ο τέταρτος ήταν όλες οι δραστηριότητες να γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με απόλυτη αρμονία με τις τοπικές κοινωνίες και ο πέμπτος ήταν να ανοίξει η αγορά υδρογονανθράκων.

Εδώ και πολύ καιρό, κάθε φορά λέγαμε ότι είμαστε η μοναδική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα και μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο. Είναι μεγάλη χαρά σήμερα που έχουμε κι άλλες εταιρείες, από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ιρλανδία και επιτέλους η αγορά ανοίγει κι αυτό οφείλεται στην κυβέρνησή σας την οποία ευχαριστούμε.

Τώρα, ξεκινώντας με το τι θα κάνουμε στα Ιωάννινα που είναι η πρώτη από τις τρεις συμβάσεις τις οποίες θα υπογράψουμε σήμερα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής, η οποία είναι μία περιοχή 4 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που φτάνει περίπου μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας, όπου έχουν γίνει 11 γεωτρήσεις στην ιστορία αλλά μόνο μία τα τελευταία χρόνια.

Τα σεισμικά δεδομένα τα οποία έχουμε στα χέρια μας, τα οποία έγιναν παλαιότερα, είναι χαμηλής ποιότητας και σήμερα με τις καινούριες τεχνολογίες μπορούμε να δούμε πολύ καλύτερα όταν πάρουμε αυτά τα σεισμικά στα χέρια μας και τα επανεπεξεργαστούμε.

Όποιος έχει περπατήσει στα βουνά των Ιωαννίνων θα έχει δει ενδείξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή, με διαφυγές οι οποίες αποδεικνύουν ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα. Υπάρχουν πολλαπλά συστήματα, πολλαπλοί στόχοι τους οποίους έχουμε ήδη εντοπίσει, σε ένα πολύ δύσκολο γεωλογικό καθεστώς όμως.

Τέλος - και θέλω να το τονίσω αυτό - είναι περιβαλλοντικά μία πολύ ευαίσθητη περιοχή και η δέσμευση τόσο η δικιά μας όσο και των συνεταίρων μας της Petra Petroleum είναι αυτό να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο η περιοχή: βλέποντας γύρω μας βόρεια από τα σύνορά μας στην Αλβανία υπάρχει ένα κοίτασμα το Patos Maritza, το οποίο έχει 5 δισεκατομμύρια βαρέλια in place. Πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε μία νέα ανακάλυψη 200 εκατομμυρίων βαρελιών κι όπως ξέρουμε όλοι η γεωλογία δε γνωρίζει πολιτικά σύνορα. Επομένως, αυτή είναι μία πολύ σοβαρή ένδειξη ότι τα γεωλογικά συστήματα της Αλβανίας συνεχίζουν και μέσα στα Ιωάννινα.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία, όπου υπάρχουν πολλά ανάλογα και πολλά κοιτάσματα τα οποία είναι σε παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια. Αυτά ψάχνουμε να βρούμε και στη Δυτική Ελλάδα κι αυτό που διαμορφώνεται είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που θα συμβεί πιστεύουμε στα Γιάννενα ή τον Πατραϊκό και το Κατάκολο,  είναι η ευρύτερη Ανατολική Αδριατική που ανοίγει.

Αύριο καταθέτουμε προσφορές και στο Μαυροβούνι, το Νοέμβριο η Κροατία έχει γύρο παραχωρήσεων, επομένως όλη αυτή η περιοχή μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή πολύ σοβαρού ενδιαφέροντος και να αλλάξει και γεωπολιτικά την ιστορία, όπως συνέβη με το Ισραήλ και την Κύπρο μετά τις γεωτρήσεις που έγιναν εκεί.

Την ιστορία λίγο-πολύ την ξέρουμε όλοι, από το 1940 έχει αρχίσει η έρευνα στην περιοχή των Ιωαννίνων, η τελευταία εταιρεία η οποία δραστηριοποιήθηκε στο χώρο ήταν η Enterprise η οποία ξεκίνησε μία γεώτρηση στο Καλπάκι, τη Δήμητρα 1. Η γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για τεχνικούς λόγους και το 2001 αποχώρησε επιστρέφοντας την περιοχή στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτή η εικόνα λέει πολλά, είναι μία εικόνα από τα σεισμικά της περιοχής, βλέπετε τη γεώτρηση που έκανε η Enterprise η οποία έφτασε πολύ κοντά στο στόχο αλλά δεν τον τρύπησε ποτέ. Μία από τις πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι να επανεξετάσουμε αυτό το στόχο και να δούμε τι πραγματικά υπάρχει σε αυτό το βάθος, που είναι πάνω από 4 χιλιάδες μέτρα.

Μας ρωτάνε πολύ συχνά «τι θα βρείτε, πόσο πετρέλαιο, πόσο φυσικό αέριο»; Οι δικές μας εκτιμήσεις από τους στόχους που έχουμε εντοπίσει, ξαναλέω από τα σεισμικά τα σημερινά, μας δείχνουν πιθανότητες για ανακαλύψεις 100 εκατομμυρίων βαρελιών, ή 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι αυτό θα γίνει σε αυτές τις περιοχές οι οποίες είναι δύσβατες, όπως είπα πριν, περιβαλλοντικά ευαίσθητες και με πολλές δυσκολίες για να μπορέσουμε να κάνουμε σεισμικά και γεωτρήσεις. Αλλά, βλέποντας αυτή την εικόνα η οποία είναι από τη Δραγοψά, βλέπουμε τι δίνει η φύση των Ιωαννίνων: διαφυγή πετρελαίου η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα που δουλεύει στα Γιάννενα. Η δυσκολία για μας θα είναι να το εντοπίσουμε και να το παράξουμε με ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον και προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών.

Το επενδυτικό μας πρόγραμμα σε τρεις φάσεις ξεκινάει από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, νέα σεισμικά, γεωτρήσεις οι οποίες θα γίνουν στη δεύτερη και τρίτη φάση, ένα σύνολο επενδύσεων 32 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εφόσον είναι επιτυχής, θα φτάσουν στη φάση της ανάπτυξης πιθανόν και τα 500 εκατομμύρια.

Κλείνω με τη φωτογραφία του Πρίνου η οποία είναι σημαντική, γιατί σε αυτό το περιβάλλον και με αυτή την ευαισθησία, όπως λειτουργούσαμε τον Πρίνο τα τελευταία χρόνια έτσι σχεδιάζουμε να πάμε και στα Γιάννενα. Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Παρακαλούμε το Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γιάννη Κωστόπουλο να προσέλθει για μια παρουσίαση του επενδυτικού σχήματος Ελληνικά Πετρέλαια Edison International  Petroceltic Resources.

Γ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Ευχαριστώ. Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ Εξωτερικών, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι.

Η υπογραφή σήμερα των Συμβάσεων Μίσθωσης για Πατραϊκό κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του Κλάδου στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Αποτελεί, επίσης, σταθμό για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ καθώς μας επιτρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε έναν ακόμη επιχειρηματικό κλάδο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές μας σε όλο το φάσμα της ενεργειακής βιομηχανίας, ενισχύοντας την αξιοπιστία μας σε διεθνές επίπεδο και δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι επενδύσεις αυτές θα συνεισφέρουν θετικά στη μελλοντική κερδοφορία του Ομίλου.

Δημιουργία επιχειρηματικού σχήματος

Όταν ανακοινώθηκε η προκήρυξη του open door, στα  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποφασίσαμε ότι πρέπει να εστιάσουμε την ανάπτυξη αυτού του κλάδου του Ομίλου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι το συγκριτικό πλεονέκτημα που μας παρέχει η σε βάθος γνώση της γεωλογίας του ελλαδικού χώρου που κατέχουμε από παλαιότερες έρευνες. Όμως σκεφτήκαμε ότι θα προσδίδαμε μεγαλύτερη επιχειρηματική αξία σε αυτές τις επενδύσεις εάν συνεργαζόμαστε με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, που θα έχουν τεχνολογική εμπειρία και οικονομική επάρκεια και θα συμπληρώνουν τις δικές μας γνώσεις στον ελλαδικό χώρο.

Έτσι μετά από πολλές επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες δημιουργήσαμε το επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν με ίσα ποσοστά οι

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (διαχειριστής - operator),
Edison International S.p.A. και
Petroceltic Resources Plc.

 

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό στελεχιακό δυναμικό και έχουν συμμετάσχει και διεξάγει έρευνες πετρελαίου σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο). Η Edison, η αρχαιότερη ενεργειακή εταιρεία στην Ευρώπη, συμμετέχει σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή περίπου 53.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και η Petroceltic, συμμετέχει επίσης σε αρκετές περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Και οι δύο εταιρείες συμμετέχουν σε έρευνες στην περιοχή της Αδριατικής με παρόμοια γεωλογία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία.

Παλαιότερες έρευνες στην περιοχή του Πατραϊκού κόλπου

Η περιοχή του Πατραϊκού ερευνήθηκε στο παρελθόν από την ΔΕΠ (1978 – 1982) και στη συνέχεια κατακυρώθηκε, στα πλαίσια του πρώτου γύρου παραχωρήσεων το 1998, στην κοινοπραξία Triton 88% και ΔΕΠ-ΕΚΥ 12%. Οι έρευνες διεκόπησαν το 2001 λόγω αλλαγής στρατηγικής της Triton (εξ αιτίας επιθετικής εξαγοράς της), οπότε η περιοχή επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 4.300 Km σεισμικών 2D και εκτελέστηκε μια γεώτρηση.

Πετρελαϊκό δυναμικό της περιοχής

Ο Πατραϊκός Κόλπος αποτελεί τμήμα της ευρύτερης πετρελαιοπιθανής περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. Μια περιοχή που είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη.

Η σύνθετη γεωλογία της όμως καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό κοιτασμάτων, ενέχοντας μη αμελητέους επιχειρηματικούς κινδύνους. Επομένως απαιτείται η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών τεχνολογιών, για την επιτυχή   έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής.

Προτεινόμενη ερευνητική προσέγγιση

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και οι εταίροι τους, αμέσως μετά την επικύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή,  θα προχωρήσουν εφαρμόζοντας τις πλέον εξελιγμένες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μεθόδους, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στις υφιστάμενες δραστηριότητές τους.

Οι ερευνητικές επενδύσεις θα στοχεύουν στην ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου το ταχύτερο δυνατό με απόλυτη προσήλωση στο περιβάλλον.

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν

§  επαναξιολόγηση όλων των υπαρχόντων δεδομένων,

§  διενέργεια εξειδικευμένων γεωλογικών μελετών,

§  εκτέλεση υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατων σεισμικών διασκοπήσεων,

§  διάτρηση με τουλάχιστον 2 – 5 γεωτρήσεις.

Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε γεωφυσικές εργασίες και γεωτρήσεις θα ανέλθουν σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η συνεργασία των τριών έμπειρων και οικονομικά εύρωστων εταιρειών παρέχει όλα τα εχέγγυα σε επιστημονικό, τεχνολογικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο για την επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο.

Είμαστε δεσμευμένοι με τους εταίρους μας να ερευνήσουμε και να παράγουμε υδρογονάνθρακες με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και να επενδύσουμε για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. τον κ. Γιάννη Μανιάτη ο οποίος πραγματικά σήκωσε το λάβαρο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και νομίζω χάρις στο όραμά του, την εργατικότητά του και το πείσμα του, καταφέραμε σήμερα να βρισκόμαστε όλοι εδώ και να υπογράφουμε για τρεις περιοχές στη δυτική Ελλάδα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Υπουργέ.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και δυο στενούς συνεργάτες του Υπουργού, χωρίς τις πολλές άυπνες νύχτες νομίζω που περάσαμε με τους ανθρώπους μας και σε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, δεν θα φτάναμε σήμερα εδώ και αναφέρομαι στη Διευθυντή του γραφείου του κ. Μανιάτη την κα Σδούγκου, ευχαριστούμε πάρα πολύ και βεβαίως την κα Σταματάκη η οποία είναι η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΔΕΥ με γνώση, πάθος, μεράκι και σκληρή διαπραγμάτευση, την ευχαριστούμε πάντως γιατί βρισκόμαστε εδώ και υπογράφουμε σήμερα. Να είστε καλά.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κύριε Ρήγα, καλείστε σε ενάμισι λεπτό να μας παρουσιάσετε το πρόγραμμα που θα εκτελέσετε για τα επόμενα 25 χρόνια στο Κατάκολο.

Μ. ΡΗΓΑΣ: Το Κατάκολο είναι το μικρότερο, οπότε θα είμαστε σύντομοι.

Το Κατάκολο από τις τρεις περιοχές είναι αυτή η οποία έχει αποδεδειγμένα πετρέλαιο. Είναι μία περιοχή στην οποία έχει βρεθεί πετρέλαιο από τη γεώτρηση που έγινε το 1981 από την ΔΕΠ - ΕΚΥ, είναι μία περιοχή σχετικά μικρή 545 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πολύ δύσκολη γεωλογία όπως και οι προηγούμενες και ακόμα περισσότερες περιβαλλοντικές δυσκολίες, γιατί είναι σε ένα πανέμορφο λιμάνι, του Κατακόλου, στο οποίο έρχονται και πάρα πολλά κρουαζιερόπλοια.

Στο παρελθόν έχουν γίνει γεωτρήσεις, η φωτογραφία αυτή είναι από το τεστ καύσεως που απέδειξε ότι υπάρχει πετρέλαιο στο Κατάκολο. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στο Κατάκολο δεν είναι μεγάλες, είναι περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά αυτή η περιοχή είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί θα μας δώσει πολύ σοβαρά δεδομένα για το μέλλον.

Τι θα κάνουμε; Θα το εκμεταλλευτούμε με μία οριζόντια γεώτρηση από τη στεριά, εκμεταλλευόμενοι σήμερα νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν να φτάσουμε σε μεγάλα μήκη, χωρίς να χρειαστεί να πάμε στη θάλασσα, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουμε στο περιβάλλον και να κρατήσουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα την όχληση στην περιοχή του Κατακόλου.

Το σύνολο των επενδύσεων θα ξεπεράσουν τα 15 εκατομμύρια στη φάση των ερευνών και πιθανόν και τα 50 όταν θα μπούμε σε φάση παραγωγής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρώτη γεώτρηση θα γίνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα μπορέσουμε να έχουμε κι ένα δεύτερο παραγωγικό πεδίο πέραν από αυτό του Πρίνου.

Κλείνοντας, θέλω να κλείσω με δύο φωτογραφίες που για μένα έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Η μία είναι από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης σήμερα, τον κ. Βενιζέλο του 1999 με τους εργαζόμενους στον Πρίνο, όταν κράτησε τα πετρέλαια ζωντανά και αν δεν είχε κάνει τις κινήσεις, τότε πιθανόν σήμερα να μην ήμασταν εδώ, να μην υπήρχε καν συζήτηση για πετρέλαιο στην Ελλάδα. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, εκ μέρους όλων των εργαζομένων.

Και τον Γιάννη Μανιάτη, τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ, με τον οποίον μαζί εγκαινιάσαμε τις γεωτρήσεις το 2010 και πέρα από τις συζητήσεις που είχε κάνει στο Άμπου Ντάμπι είδε στην πραγματικότητα τι σημαίνει γεώτρηση στη θάλασσα και πατώντας το περίφημο κουμπί τότε, ξεκίνησε το επενδυτικό πρόγραμμα του Πρίνου και σήμερα ανοίγει και την αγορά υδρογονανθράκων.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε. Ήρθε η ώρα να υπογράψουμε. Ευχαριστούμε πολύ τους κυρίους επενδυτές.(φωτογραφίες eurokinisssi)