Ο Γ. Μανιάτης στην έκθεση «Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Γ. Μανιάτης στην έκθεση «Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα»

Μάρτιος 27, 2015 - 18:40

φωτογραφία eurokinissi

Χαιρετισμός καθ. Γιάννη Μανιάτη στα Εγκαίνια της Έκθεσης

«Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα»

Μουσείο Ακρόπολης, 26.3.2015

«Ολοκληρώνεται ο κύκλος της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Αρχιτεκτονικής la Biennale 2014, μιας όμορφης εθνικής παρουσίας, που συνθέτει αυτό που πάντα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, την αλληλοσυμπλήρωση του τοπίου, του τουρισμού, του τοπόσημου, της αρχιτεκτονικής, του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, της ομορφιάς της Ελλάδας και της φαντασίας και αισθητικής των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.
Επιτρέψτε μου να σας πω ότι για την επόμενη Bienalle νομίζω ότι έχουμε 2-3 μεγάλες προκλήσεις κι εύχομαι στην αντίστοιχη τελετή να ανταποκριθούμε.
Πιο συγκεκριμένα, ξέρετε πολύ καλά ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τις Έξυπνες Πόλεις, εκεί δηλαδή όπου είναι η μεγάλη πρόκληση της αρχιτεκτονικής, να καταφέρουμε να βάλουμε νέα τεχνολογία, πράσινη τεχνολογία, εξοικονόμηση ενέργειας στα υφιστάμενα κτίρια, στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, για να δούμε πώς συνθέτουμε την αρχιτεκτονική και την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
Θεωρώ επίσης ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια να συνδυάσουμε την τέχνη, το θέατρο, την αρχιτεκτονική, την αρχαιολογία, την Ιατρική επιστήμη, τη βιοποικιλότητα, με αφορμή την Επίδαυρο και το Ασκληπιείο της, τα Ασκληπιεία στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αναπτύξουμε ένα νέο είδος θεματικού τουρισμού, αυτόν που απευθύνεται στους υψηλού επιπέδου επισκέπτες της ιατρικής και θεραπευτικής παγκόσμιας κοινότητας.
Κάτι που για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα είναι το ότι θεσμοθετήθηκαν, κι εύχομαι να αρχίσουν να υλοποιούνται, τα πρώτα Καταδυτικά Πάρκα της Ελλάδας. Αν καταφέρουμε λοιπόν να «παντρέψουμε» την αρχιτεκτονική, το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον με προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου, τότε νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα ακόμη μικρό βήμα προς έναν τουρισμό υψηλού επιπέδου.
Χαίρομαι γιατί οι νέοι αρχιτέκτονές μας είναι πολύ πιο εμπνευσμένοι από τους προηγούμενους μηχανικούς κι έτσι είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
Θερμά συγχαρητήρια και Καλή συνέχεια!»