Σκουρλέτης σε Ανδριανό για πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σκουρλέτης σε Ανδριανό για πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον

Ιούλιος 05, 2016 - 16:23

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις για παλαιούς δικαιούχους-Εντός Φθινοπώρου η προκήρυξη νέου Προγράμματος .

Στην 5832/2-6-2016 Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα το χρονοδιάγραμμα και τις προβλέψεις του νέου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης, απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτης

Στο κείμενο της Απάντησης του Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και ιδίως η ενίσχυση των νοικοκυριών αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ. Στο Πρόγραμμα 'Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον' στο σύνολο της χώρας έχουν ενταχθεί σε Απόφαση Υπαγωγής 50.041 αιτήσεις ωφελουμένων συνολικού προϋπολογισμού 460,4 εκατομμύρια ευρώ έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες και έχουν αποπληρωθεί πλήρως.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν σταμάτησαν έγκαιρα το Πρόγραμμα με αποτέλεσμα την υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων από τις αρχές του 2014. Έτσι βρίσκονται σε εκκρεμότητα 35.556 αιτήσεις. Το ΥΠΕΝ τροποποίησε πρόσφατα την ΚΥΑ σύστασης του Ταμείου 'Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον' προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στο υφιστάμενο, απερχόμενο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση γίνονται οι αναγκαίες μεταβολές ώστε πόροι από επιστροφές δανείων να διατεθούν στο σκέλος του προγράμματος για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων. Οι εν λόγω πόροι σε συνδυασμό με πόρους που θα διατεθούν από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και πόρους από τους τόκους των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τη δυνατότητα υπαγωγής περίπου 8.000 εκ των εκκρεμουσών αιτήσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις υπαγωγής και να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων. Σημαντική παράμετρος της τροποποίησης της ΚΥΑ είναι ότι οι πόροι που θα διατεθούν αυτή τη φορά είναι αποκλειστικά εθνικοί, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Για την επόμενη προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα και την αρχική εξειδίκευση αυτών, οι διαθέσιμοι πόροι για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες ανέρχονται περίπου σε 292,5 εκ. ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης (248 εκ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία' – και 44,5 εκ. ευρώ από τα ΠΕΠ – Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα).

Σύμφωνα με την πολιτική που ασκεί το Υπουργείο, οι όροι του νέου Προγράμματος πρέπει να αναπροσαρμοστούν στη λογική της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πόροι θα αφορούν αφενός στους πολίτες που δεν μπορούν από μόνοι τους να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, αφετέρου στις πιο ενεργοβόρες κατοικίες, δηλαδή αυτές που απαιτούν μεγάλα ποσά για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών. Επίσης στο νέο Πρόγραμμα θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερτιμολογήσεις, οι εισαγωγές μη πιστοποιημένων προϊόντων καθώς και η μαύρη εργασία. Είναι πολύ βασικό το νέο Πρόγραμμα να λειτουργήσει με γνώμονα τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα πρέπει να εξεταστεί και το αίτημα χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να λάβουν υποχρεωτικά δάνειο, αλλά μόνο το ποσό της επιδότησης σε συνδυασμό με τη διεύρυνση χρήσης τυχόν πρόσθετων εργαλείων χρηματοδότησης.

Όσον αφορά στα κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια του νέου Προγράμματος, αλλά και τις βελτιώσεις που θα υλοποιηθούν, προκειμένου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εκ μέρους των πολιτών να γίνει απλούστερη και η συνολική διαδικασία ταχύτερη, το ΥΠΕΝ συνεργάζεται με τους παράγοντες της αγοράς και με τους λοιπούς συντελεστές του Προγράμματος. Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαβούλευσης θα εκδοθεί νέος Οδηγός του Προγράμματος που αφενός θα είναι προσαρμοσμένος στα νέα κριτήρια και στις νέες διαδικασίες, αφετέρου θα είναι συμβατός με τους κανονισμούς και τα εγκεκριμένα προγράμματα της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Στόχος είναι, εκμεταλλευόμενοι την αποκτηθείσα εμπειρία, το νέο πρόγραμμα να έχει καλύτερη απόδοση και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα αιτήματα των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών. Η προκήρυξη του Προγράμματος αναμένεται εντός του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν, εφόσον διατηρείται το ενδιαφέρον, να υποβληθούν εκ νέου και με μικρές τροποποιήσεις, οι αιτήσεις των δικαιούχων που δεν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα”.