Από διαδηλωτής εναντίον των Αμερικανών οικοδεσπότης του Ομπάμα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Από διαδηλωτής εναντίον των Αμερικανών οικοδεσπότης του Ομπάμα

Νοέμβριος 16, 2016 - 09:51

Υπάρχουν πολλές ελληνικές παροιμίες για να περιγράψουν το χαρακτηριστικό της φυλής μας άλλα να λέει και άλλα να κάνει, δίχως απαραίτητα να το έχει επεξεργαστεί πρώτα. Εξάλλου, υπάρχει και το «ανάγκα και θεοί πείθονται».

Ο Πρωθυπουργός πια Αλέξης Τσίπρας έχει μια «ανάγκα» να υπηρετήσει και έτσι άφησε το αντι-ιμπεριαλιστικό και αντι-αμερικανικό μένος που τον συντρόφευε στους «αγώνες» του ως πιτσιρικά πίσω, πολύ πίσω, στο δικό του χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Πριν από δεκαέξι χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας, γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού, διαδήλωνε εναντίον του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1999 για τρεις ημέρες. Ήταν η πρώτη φορά που η Αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και τις πορείες. Οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τον χώρο της δεξίωσης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια σε όλο το κέντρο της Αθήνας στις 19 Νοεμβρίου. Μαζί με τον Νίκο Σοφιανό, μίλησαν στις 22 Νοεμβρίου 1999 σε κοινή συνέντευξη Τύπου πολιτικών νεολαιών ενάντια στην άγρια καταστολή της πορείας.

Πού να το φανταζόταν ότι δεκαέξι χρόνια μετά, ο ίδιος θα απαγόρευε πορείες και συναθροίσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά την επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα ή ότι θα έκλεινε καμιά τριανταριά σχολεία στην Αθήνα για τρεις ημέρες πάλι για τον ίδιο λόγο. Πού να το φανταζόταν ότι θα πιπίλαγε κι αυτός τα δικά του αιτήματα στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο μέσα στο ίδιο κτίριο έξω από το οποίο ξεροστάλιαζε μικρός για να υπερασπιστεί το δίκαιο του εργάτη και του φοιτητή.

Και σήμερα, με το μαντιλάκι στην τσέπη, κοιτώντας το ρολόι λες και είχε πιο σημαντικό ραντεβού, με ύφος βαριεστημένο, υποδέχθηκε τον Μπαράκ Ομπάμα. Ομολογουμένως, με την Αντζελίνα Τζολί ήταν πιο ενθουσιασμένος. Μπορεί η βαρεμάρα και η έλλειψη καλών τρόπων που έδειξε απέναντι στον Μπαράκ να οφείλεται στη γενικότερη απαιδευσιά του. Μπορεί να οφείλεται και σε εκείνες τις μικρούλες μνήμες που ίσως έχει από τον νεανικό του αγώνα. Ένα «τι κάνω εγώ εδώ και ποιος είμαι;».

Ποιος είστε, κύριε Τσίπρα; Ένας διαδηλωτής που έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνει Πρωθυπουργός. Αυτά.