Αργολίδα: Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κηπευτικά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αργολίδα: Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κηπευτικά

Δεκέμβριος 20, 2017 - 19:34

 Δημήτρης Δήμου: Να προσέχουν οι παραγωγοί,τα πρόστιμα έρχονται  https://youtu.be/L1aru1RrEo0

Κωνσταντίνα Σπανού: Μέτρα για την καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου στην Αργολίδα https://youtu.be/f-sb1ZTGqOI

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε κηπευτικά προϊόντα  που πωλούνται σε διάφορα σημεία  όπως είναι:  οι Λαϊκές αγορές, τα   Σούπερ Μάρκετς, τα  διάφορα οπωροπωλεία. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας (Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου). Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται σε όλη τη χώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα  που οργανώνει το Εργαστήριο Ελέγγχου Υπολειμμάτων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου το οποίο είναι το μεγαλύτερο της χώρας και ίσως το καλύτερο στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό το αναφέρουμε αφού πιά έχει τη δυνατότητα να ελέγχει περίπου τριακόσιες ουσίες σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις.   Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί  και να τηρούν τους κανόνες που επανειλημμένα έχουμε αναφέρει δηλαδή:
Να  χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμμένα σκευάσματα για κάθε καλλιέργεια
Να μην υπερβάινουν τις συνειστώμενες δόσεις των γεωργικών φαρμάκων που αναγράφονται στις ετικέτες
Οι επεμβάσεις να γίνονται την κατάλληλη χρονική στιγμή και όχι επειδή «ραντίζει ο γείτονας…»
Να μη συγκομίζουν τα προϊόντα  τους  σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που αναγράφει η ετικέτα του χρησιμοποιούμενου φαρμάκου.
Όταν ψεκάζουν με τουρμπίνα να τηρούν τις αποστάσεις από διπλανές καλλιέργειες και να μη ψεκάζουν «όταν φυσάει…», αφού τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις     
Να τηρούν αρχείο με τα τιμολόγια αγοράς των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν, τα έτυπα καταγραφής τους και τις καταγραφές στο «βιβλίο αγορών».
Να ζητούν και να φυλάσσουν για ενδεχόμενο έλεγχο το έντυπο ηλεκτρονικής καταγραφής από τα καταστήματα που προμηθεύονται τα γεωργικά  φάρμακα .

Τα κηπευτικά προϊόντα που συλλεχθηκαν είναι: μαϊντανός, πράσσα, σπανάκι, σέλινο, ρόκα, μαρούλια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι.     

Ο έλεγχος της ασφαλειας των τροφίμων είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την προστασία του καταναλωτή και η ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστετυτικών προιόντων αναδεικνύεται στις μέρες μας σε μείζον πρόβλημα με ποικίλες  συνέπειες για την υγεία του καταναλωτή.  
O Προϊστάμενος της Υπηρεσίας
Δημήτρης  Δήμου
  Γεωπόνος

βίντεο  https://youtu.be/L1aru1RrEo0

ArgolidaPortal.gr Αργολίδα Δ. Δήμου Έλεγχοι για φυτοφάρμακα σε κηπευτικά

ArgolidaPortal.gr Σπανού: Μέτρα για την καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου στην Αργολίδα