Έλληνας ιερέας: Καλύτερα τζαμί η Αγία Σοφία, καλύτερα σαρίκι τουρκικό παρά παπική τιάρα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έλληνας ιερέας: Καλύτερα τζαμί η Αγία Σοφία, καλύτερα σαρίκι τουρκικό παρά παπική τιάρα

Ιούλιος 28, 2020 - 13:21

Επανέρχεται η άποψη «καλύτερα σαρίκι τουρκικό παρά παπική τιάρα». Η φράση, διαβόητη σήμερα, απαντά στο έργο του ιστορικού Δούκα (1400-1462), σύμφωνα με τον οποίον ο Μέγας Δούκας Λουκάς Νοταράς, έφτασε να πει: «Καλύτερα να δω καταμεσίς στην Πόλη να βασιλεύει τούρκικο σαρίκι παρά τιάρα λατινική» («Κρειττότερόν εστιν ιδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν»).

Στις μέρες που διανύουμε, με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την κρίση στα ελληνοτουρκικά. ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου, στη Ραφήνα, μεταξύ άλλων είπε στο κήρυγμά του: «Σας πήρε ο πόνος για την Αγία Σοφία. Αν δεν ήταν ο Τούρκος, η Αγία Σοφία θα είχε πέσει. Ποιος θα τη συντηρούσε; Το Γένος;».

Η ομιλία του Αιδεσιμολογιώτατου πρωτοπεσβύτερου π. Ευάγγελου Παπανικολάου, στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου Ραφήνας, τo απόγευμα της Κυριακής 12 Ιουλίου, δημοσιεύτηκε από την τουρκική «Milliyet» και έγινε viral στην Τουρκία.

«Μήπως είναι διόρθωση και δεν είναι κατάρα; Ξέρετε πόσες γυμνές και γυμνοί το 24ωρο μπαίνανε μες στην Αγία Σοφία; Άπειροι. Με το κ@λοβράκι να μπαίνει μέσα στο σημείο. Ψέμματα λέω; Γιατί το είχανε μουσείο. Μπαίνανε τουρίστες χωρίς να σέβονται τίποτα. Τώρα θα βγάζεις τα παπούτσια σου για να μπεις μέσα. Θα φορέσεις και την μπούρκα για να μπεις μέσα. Σας πήρε ο πόνος για την Αγία Σοφία. Αν δεν ήταν ο Τούρκος, η Αγία Σοφία θα είχε πέσει. Ποιος θα τη συντηρούσε; Το Γένος; Μπορούσε το Γένος να συντηρήσει τόσο μεγάλο κτίριο. Ο Τούρκος τη συντήρησε», λέει σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Επίσης, τόνισε πως στην Κρήτη δεν έκλεισε κανένα μοναστήρι ο Τούρκος, ενώ με διάταγμα του Όθωνα είχαν κλείσει πολλές μονές σε όλη την Ελλάδα. Για αυτό, μάλιστα, είπε, απευθυνόμενος στην κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πως λέγανε παλιά «καλύτερα ο Τούρκος να μπει μες στην Πόλη παρά ο Φράγκος».

Πάντως, όταν μπήκε το τούρκικο σαρίκι στη Βασιλεύουσα, ο πορθητής Μωάμεθ διέταξε και εκτέλεσαν τον «φιλότουρκο» Μέγα Δούκα Νοταρά και τους δυο γιους του. Έτσι, για την ιστορία...