H ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ στην Πελοποννησιακή κοινωνία σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Photos&video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

H ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ στην Πελοποννησιακή κοινωνία σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Photos&video)

Φεβρουάριος 20, 2013 - 09:50

Τατούλης: Πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν καταυλισμοί και γκέτο στην πελοποννησιακή κοινωνία - πρόβλημα η μεγάλη παραβατικότητα που κοστίζει περισσότερο από την ενσωμάτωση

Μία πρώτη κουβέντα για το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της ενσωμάτωσης των ΡΟΜΑ στην Πελοποννησιακή κοινωνία έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και την παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΜΟΔ, του Υπουργείου Εργασίας και της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας. Παρόντες και οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου, Ανδρέας Πουλάς και Απόστολος Παπαφωτίου.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην συζήτηση προέχει η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων και στη συνέχεια μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων για την ολοκληρωτική ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ στην τοπική κοινωνία. Μία ενσωμάτωση που για να επέλθει θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και διάλογος και με τους ίδιους τους ΡΟΜΑ για το λόγο αυτό μία πρώτη κίνηση είναι η δημιουργία συμβουλευτικού κέντρου και η εκπαίδευση κάποιων εκπροσώπων των ΡΟΜΑ που θα βοηθήσουν στα περαιτέρω βήματα που θα γίνουν. Επίσης είναι θετικό ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πόρους για το σκοπό αυτό, αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση και να υπάρξει αποτελεσματικότητα, κάτι που δεν συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, με πόρους να χάνονται και με προγράμματα να μένουν στη μέση.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 12-13 καταυλισμοί οι οποίοι σιγά - σιγά πρέπει να πάψουν να υφίστανται ενώ όπως επισημάνθηκε υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα και παρανομία που καλλιεργείται λόγω ακριβώς της ύπαρξης των "γκέτο". Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης η παραβατικότητα κοστίζει περισσότερο από την ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ στην κοινωνία. Μεταξύ των πρώτων κινήσεων που θα γίνουν είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η δημιουργία συμβουλευτικού κέντρου, η ένταξη σε προγράμματα άνεργων γυναικών και αντρών ΡΟΜΑ ενώ θα πρέπει να γίνουν προγράμματα για τη στέγαση των ΡΟΜΑ εντός των τοπικών κοινωνιών καθώς και η ένταξη των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και των μεγαλυτέρων σε προγράμματα δια βίου μάθησης. Θα πρέπει όπως τονίστηκε και οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να είναι ανοιχτές στην ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ αφού πρόκειται για μία αμφίδρομη σχέση.

Τέλος ο κ. Τατούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου έθιξε και "άνοιξε" το ζήτημα τα πολιτικά άκρα προσπάθησαν να επωφεληθούν της πρωτοβουλίας τους με τον τρόπο τους και κάλεσε μάλιστα να σταματήσει ο υπερβολικός προστατευτισμός και ο λαϊκισμός . Επεσήμανε όμως ότι εκείνο που προέχει και έχει πλέον σημασία είναι οι καθαρές πολιτικές και η πλήρης ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ και φυσικά παράλληλα με τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες να υπάρξει και εθνικός σχεδιασμός για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, με δεδομένο ότι οι ΡΟΜΑ είναι Έλληνες Πολίτες αλλά έχουν και τις διαφορές τους σε σχέση με τους ΡΟΜΑ άλλων χωρών, όπως είναι της Βουλγαρίας για παράδειγμα.

Στη σύσκεψη όπως θα τους δείτε και να μιλούν στο δεύτερο βίντεο συμμετείχαν οι: κα. Κατερίνα Γιάντσιου από το Εθνικό Ταμείο Επαφής, Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας,  Κος Αλέκος Τσολάκης από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Μάριος Καμχής Από τη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Κοινοτικών πόρων και ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Σκούρας.

Στα άλλα βίντεο  η εισήγηση του κ. Τατούλη και η συμπερασματική συνέντευξη της κας Νικολάκου για τη σύσκεψη.

Ε.Τ.

ng0icHXSNVE

svT_-6anvLA

nLvlSD-_RFk