Η κλήση σας (στους θεσμούς) προωθείται

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η κλήση σας (στους θεσμούς) προωθείται

Νοέμβριος 07, 2022 - 14:23

Ένα παλιό ακουστικό τηλεφώνου, από εκείνα τα μπεζ με το καντράν που αν τα δείξεις σε έναν έφηβο θα σε ρωτήσει «τι είναι αυτό;», ακουμπισμένο πάνω στον απορροφητήρα της κουζίνας.

Καμία σύνδεση μεταξύ τους.

Έτσι, παράδοξα αποσυνδεδεμένη, παρά τις... επισυνδέσεις, είναι και η ζωή του πολίτη από την πολιτική πραγματικότητα.

Όπου, πολιτική πραγματικότητα, το συνεχές ξεχαρβάλωμα των θεσμών στη χώρα μας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιεύθηκε στα «Νέα» (του Μαρινάκη) ένα άρθρο του Βασίλη Λαμπρόπουλου περί παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνομιλιών. Επί της ουσίας, ουδείς ασχολήθηκε με το άρθρο. Χθες, ο Κώστας Βαξεβάνης δημοσίευσε στο «Documento» ολόκληρη λίστα με τα ονόματα των πολιτικών και επιχειρηματιών που παρακολουθούσε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Εργασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο υπουργός Υγείας και σήμερα Τουρισμού, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτήρισε «εθνικό συκοφάντη» τον Βαξεβάνη, μη απαντώντας σε τίποτα επί της ουσίας, και ο εκδότης σήμερα το πρωί πήγε στον Άρειο Πάγο. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει πει κουβέντα για το θέμα, ενώ η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν πολύ προσεκτική: «Αδιανόητο να παρακολουθεί πρωθυπουργός τους υπουργούς του». Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε το εξής: «Άλλη δουλειά δεν έχει ο Μητσοτάκης, από το να παρακολουθεί εμένα και τη Ευγενία» (σ.σ. και οι σύζυγοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθούνταν).

Από τη μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις, με αφορμή τα όσα κατήγγειλε πρώτα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης (σ.σ. τα μέσα ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του ιδιαίτερα) και κυρίως ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠαΣοΚ - Κινήματος Αλλαγής, συνέβησαν τα εξής: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καρατόμησε» τον Αρχηγό της ΕΥΠ (τον οποίον ο ίδιος είχε διορίσει, αλλάζοντας μάλιστα και τον Νόμο, διότι δεν είχε τα τυπικά προσόντα), «καρατόμησε» και τον ανιψιό του και επικεφαλής του Γραφείου του, και ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι η παρακολούθηση ήταν «νόμιμη», ζήτησε συγγνώμη.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έπιασε το νήμα στη συνέχεια, ωστόσο δεν κλήθηκαν να καταθέσουν εκείνοι που έπρεπε, όπως ο Κουκάκης και ο Ανδρουλάκης. Το πόρισμα, ας πούμε, της Επιτροπής το διάβασε η PEGA, η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ανακοίνωσε διά του προέδρου της ότι «αποκαλύφθηκαν μόνο λίγα γεγονότα και δεν κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες», ενώ εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα, αλλά κάθε κόμμα είχε το δικό του. Η εισηγήτρια της επιτροπής Σοφί Ι’ντ Φελντ αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται. «Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Οχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι Αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αν και δεν υπάρχουν όλα τα κομμάτια του παζλ, υπάρχουν αρκετά για να σχηματίζεται μια εικόνα και δύο είναι τα πιθανά σενάρια για το ποιος χρησιμοποιεί το Predator: η ίδια η Intellexa ή η κυβέρνηση και κυβερνητικοί κύκλοι.

Χθες, δόθηκε ένα πέναλτι στον Παναθηναϊκό, στο ματς με τον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό (του Μαρινάκη), και το στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννης Βρέντζος δήλωσε: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο και αναδείχθηκε είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο διοικείται από ένα φασιστικό παρακράτος που διέπεται από παρανομία και οργανωμένο έγκλημα. Αυτό βέβαια είναι λογικό όταν στα τελευταία τρία χρόνια λειτούργησε μέσα στην Κυβέρνηση ένα καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλα λαθραία και παράνομα στοιχεία. Η ανοχή μας στην ανομία τελείωσε. Η προσωπική μου πρόταση είναι ο Ολυμπιακός να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και να διεκδικήσει στα δικαστήρια την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Και από χθες, που υπέπεσε επιτέλους στην αντίληψη των πολιτών το θεσμικό μας μπάχαλο, τους ακούς να ρωτάνε: «Λες η κυβέρνηση να πέσει από ένα πέναλτι;».
Σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου. Η συνέντευξη είχε προγραμματιστεί όπως είναι φυσικό, εδώ και κάποιες εβδομάδες. Το τι θα πει, μόνο αυτός το ξέρει. Όπως μόνον ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει το γιατί δεν απαντά για το δημοσίευμα.

Υπάρχει αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία; Προφανώς, μην λέμε τα αυτονόητα.

Αντιλαμβάνονται, όμως, οι πολίτες τι συμβαίνει;

Όχι.

Τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται νυχθημερόν με το λεγόμενο κοινωνικό ρεπορτάζ και χθες όλη μέρα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η «Eva» ήταν εφάμιλλη του κατακλυσμού του Νώε. Επί μια ώρα στον Σκάι έπαιζε «ζωντανή» σύνδεση με δημοσιογράφο κάτω από τη γέφυρα του Φαλήρου, εκεί απέναντι, δηλαδή, για τους πέντε - δέκα πόντους νερό που είχε πιάσει, όπως πιάνει πάντα από τότε που κατασκευάστηκε, με κάθε δυνατή νεροποντή.

Δηλαδή, τα μέσα ενημέρωσης... μόνο βρέχει.

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες είναι ζαλισμένοι από την ακρίβεια και τη φτώχεια, που θα βαθύνει κι άλλο καθώς ανεβαίνει ο πληθωρισμός. Και καταλήγουν να σκέφτονται ότι αν πέσει η κυβέρνηση, θα φταίει ένα πέναλτι που δόθηκε στον Παναθηναϊκό.

Το πρόβλημα, όμως, είναι βαθύ.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν πρόσωπα που να μπορούν να υπηρετήσουν τους θεσμούς στη χώρα μας. Δεν υπάρχει λογοδοσία. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την εποχή που πήγαινε ο Αλογοσκούφης με «μαγειρεμένα» νούμερα στην Ευρώπη και περίμενε να την βγάλει καθαρή.

Πώς να υπάρξουν πρόσωπα κύρους, όταν οι κυβερνήσεις διαχρονικά υπονομεύουν τους θεσμούς για τα συμφέροντα λίγων και εκλεκτών; Όταν τους κάνουν τσιφλίκια;

Το χειρότερο από όλα, είναι το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση προσπάθησε να κοροϊδέψει την PEGA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τελικά, καταθέτοντας ελλιπή στοιχεία για μια τόσο σημαντική υπόθεση όπως οι παρακολουθήσεις, και ότι αυτή τη στιγμή δεν ασχολείται με τον ελέφαντα στο δωμάτιο, αλλά με το τι ενδεχομένως της κοστίσει στις δημοσκοπήσεις.

Ο χειρισμός της υπόθεσης των υποκλοπών ως σήμερα, δείχνει ότι δεν υπάρχει βούληση διαλεύκανσης και απόδοσης ευθυνών. Αυτή η έλλειψη βούλησης, η αίσθηση ότι όλα μπορούν να θαφτούν με το κατάλληλο αντίτιμο, αποδεικνύει το ολοκληρωτικό ξεχαρβάλωμα των θεσμών.

Επίσης,ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας του μοντέλου διακυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν με μαθηματική ακρίβεια βέβαιον ότι θα γύριζε μπούμερανγκ στον ίδιο, αφού ο ίδιος πήρε όλη την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας πάνω του.

Και παραμένει βουβός.

Σαν το ακουστικό πάνω στον απορροφητήρα.

ΥΓ.: Ευχαριστώ τον φίλο, ποιητή Γ.Δ. Αναγνώστου, που μου επέτρεψε σε ανύποπτο χρόνο να φωτογραφίσω τα αντικείμενα όπως ο ίδιος τα έχει τοποθετήσει, στο σπίτι του.

Γαλανιάδη Εύα