Ας απαγορεύσουμε τη λογική, μια κι έξω...

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ας απαγορεύσουμε τη λογική, μια κι έξω...

Νοέμβριος 08, 2022 - 23:25

Ολοφάνερη είναι η προσπάθεια υποβάθμισης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, για την οποία έχουν γράψει και μια, και δυο και τρεις εφημερίδες.

Από τη μια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα επί της ουσίας στη συνέντευξη που... «ήταν προγραμματισμένη εβδομάδες νωρίτερα» στον ΑΝΤ1 χθες. Η απάντησή του ήταν πάνω - κάτω ίδια με την απάντηση που έδωσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης -σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Documento» κι αυτός θύμα των παρακολουθήσεων, όπως και η σύζυγός του, Ευγενία Μανωλίδου.

Όχι, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν πιστεύουμε ότι σηκώνετε το ακουστικό για να ακούσετε τις συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Ανάπτυξης, του υπουργού υγείας και άλλων. Πιστεύουμε ότι πράγματι έχετε πολλή δουλειά.

Και ξέρουμε ότι οι παρακολουθήσεις δεν τις κάνετε εσείς, σηκώνοντας το ακουστικό.

Όσο για την πρόταση μομφής που πρότεινε ο ίδιος στον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει, ξέρουμε ότι οι προτάσεις μομφής είναι τρύπες στο νερό.

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει τη χρήση παράνομων κακόβουλων λογισμικών.

Μάλιστα.

Δηλαδή, με την ίδια λογική, να απαγορεύσουμε και την εμπορία ναρκωτικών, διότι δεν είναι, προφανώς, αρκετά ξεκάθαρο ότι απαγορεύεται το εμπόριο και η χρήση παράνομων ουσιών. 

Ας απαγορεύσουμε τη λογική, λοιπόν, μια κι έξω.

Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν συνάδουν με κανένα σοβαρό κράτος, ούτε καν με ένα «επιτελικό», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Η έναρξη των σεισμικών ερευνών ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί ενεργειακού κόμβου στην Ευρώπη δεν αρκούν, επίσης, για να σβήσουν τις βαρύτατες σκιές που αφήνει αυτή η υπόθεση.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε χθες στον «μέσο Έλληνα» που ελπίζει ότι έχει απέναντί του: Εκείνον που πιστεύει ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται σηκώνοντας το ακουστικό.

Εάν δε πράγματι υπάρχουν πληροφορίες ή ενδείξεις, πόσω μάλλον αποδείξεις, ότι δρουν «κύκλοι», «συμφέροντα» ή «δυνάμεις» που παρακολουθούν κυβερνητικά στελέχη, μέλη του Κοινοβουλίου και επιχειρηματίες, θα έπρεπε η Δικαιοσύνη να ήταν στο πόδι, και, αν μη τι άλλο, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Θανάσης Κουκάκης, πρώτα θύματα των παρακολουθήσεων, θα έπρεπε να είχαν λάβει απαντήσεις. Θα έπρεπε ήδη η PEGA, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να είχε λάβει πλήρη φάκελο με στοιχεία, και όχι να ανακοινώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τής έστειλε ελλιπή φάκελο, και μάλιστα ότι συνέβη το πρωτοφανές, κάθε κόμμα να στέλνει τα δικά του πορίσματα. Η PEGA επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δεν κλήθηκαν μάρτυρες - «κλειδιά» στη Βουλή γαι να καταθέσουν, όπως ο Ανδρουλάκης και ο Κουκάκης.

Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, αλλά κανείς θεσμικός δεν τις ζητεί θεσμικά.

Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάθε καλή πρόθεση όταν έπαιρνε την ΕΥΠ υπό τον πλήρη έλεγχό του, αμέσως μετά τις εκλογές, ακόμα κι αν δεν αμφισβητήσουμε τις ικανότητες του αρχηγού που ο ίδιος διόρισε, αλλάζοντας μάλιστα και τον νόμο, επειδή ο κ. Κοντολέων δεν είχε τα προσόντα, ακόμα κι αν δεν αναρωτηθούμε γιατί διόρισε τον ανιψιό του, κ. Δημητριάδη, επικεφαλής του Γραφείου του, ακόμα κι αν δεχθούμε όλα αυτά για τα οποία σε ένα ευρωπαϊκό κράτος θα είχε προκληθεί σεισμός, υπάρχει σκιά σκανδάλου που απλώνεται πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας και -ακόμα χειρότερα- πάνω από τη Δικαιοσύνη.

Αν δε όλα αυτά είναι ψέματα που βγαίνουν στο φως επειδή ένας -ή περισσότεροι- επιχειρηματίες είναι δυσαρεστημένοι με το «σύστημα Μητσοτάκη», η κρίση είναι πολύ χειρότερη από όσο νομίζουμε, τουλάχιστον όσοι από εμάς πιστεύουμε σε ένα ελληνικό κράτος που διέπεται από Θεσμούς οι οποίοι υπηρετούνται από Πρόσωπα όχι από ανδρείκελα.

Ένα κράτος, δηλαδή, που ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός ευαγγελιζόταν ότι θα έχτιζε,  με άριστα, υπεύθυνα στελέχη, που θα λογοδοτούσαν.

Περιμένουμε, λοιπόν.

 

Γαλανιάδη Εύα