Το... «απάτητο» Μαίναλο, οι ανεμογεννήτριες και οι τσάμπα υποσχέσεις στην Αρκαδία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το... «απάτητο» Μαίναλο, οι ανεμογεννήτριες και οι τσάμπα υποσχέσεις στην Αρκαδία

Νοέμβριος 14, 2022 - 11:37

Ήταν 20 Σεπτεμβρίου του 2022 όταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ανακοίνωνε την ένταξη του Μαινάλου και του Πάρνωνα στα Απάτητα Βουνά. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, όπως είχε πει τότε ο υφυπουργός, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να προστατευθεί η βιοποικιλότητα. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Αμυράς: «Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη, θεσμοθέτησε τα Απάτητα Βουνά, μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου κάποια βουνά έχουν ενταχθεί σε καθεστώς υψηλότερης προστασίας, όπως η απαγόρευση διάνοιξης δρόμου ή τεχνητής επιφάνειας. Τέτοια είναι ο Σμόλικας, η Τίμφη, ο Ταΰγετος, τα Λευκά Όρη, το όρος Χατζή στη Θεσσαλία, μία μεγάλη περιοχή στα Άγραφα και το Σάος στη Σαμοθρακη. Σας ενημερώνω σήμερα ότι, επιπλέον θα μπουν και το Φαλακρό Όρος στη Δράμα, το όρος Κόχυλας στη Σκύρο, ο  Ερύμανθος στην Αχαΐα, το Μαίναλο στην Αρκαδία, ο Πάρνωνας σε Αρκαδία και Λακωνία και το όρος Δίκτη στο Λασίθι».

Λίγους μήνες νωρίτερα, αρχές Μαΐου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει: «Είναι δεδομένο ότι δεν θα φτιαχτούν μεγάλες ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά με υποδομές που ουσιαστικά καταστρέφουν το βουνό προκειμένου να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες. Είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να τοποθετηθούν μεγάλες ανεμογεννήτριες σε περιοχές που έχουμε οργανωμένη αντίδραση - καθολική αντίδραση».

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Τρίπολης έλαβαν ομόφωνη αρνητική απόφαση, ενώ οι αντιδράσεις των φορέων και των συλλόγων, όπως του ΣΑΟΟ και του ΕΟΣ, ήταν καθολική, όπως είχε πει και ο Πρωθυπουργός. Επίσης, οι αντιρρήσεις αυτές υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα στη ΡΑΕ.

Η οποία ΡΑΕ τώρα, ανακοινώνει ότι «οι υποβληθείσες αντιρρήσεις αναφέρονται στις εν γένει περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου οι οποίες αναφέρονται σε θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εξέταση των αντιρρήσεων παρέλκει, καθώς τα θέματα αυτά εξετάζονται κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε μεταγενέστερο στάδιο από την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού, από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες».

Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι νόμιμες. Επομένως, πώς η ΡΑΕ ανακοινώνει ότι δεν τις λαμβάνει υπόψη στην παρούσα φάση, αλλά θα τις εξετάσει κατά τη διάρκεια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης;

Το Μαίναλο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, το Μαίναλο των πεζοπορικών διαδρομών και του θρησκευτικού τουρισμού, το Μαίναλο της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας, το Μαίναλο της μελισσοκομίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στην αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας αναφέρεται: «Η συγκεκριμένη επένδυση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε πολλαπλά επίπεδα, θα διαταράξει το οικοσύστημα της περιοχής, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων και κυρίως θα καταδικάσει κάθε προσπάθεια ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, η οποία αποτελεί κύριο και πρωταρχικό στόχο του Δήμου».

Το Μαίναλο, μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στην Αρκαδία και πυλώνας της ανάπτυξης των χωριών της, απειλείται από θηριώδεις αιολικές μονάδες με ανεμογεννήτριες ύψους ως και 180 μέτρα σε κομβικά τουριστικά σημεία για την περιοχή. Για τα έργα αυτά, απαιτείται η διάνοιξη δρόμων πολλών χιλιομέτρων, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα του Μαινάλου.

Όσο για τις θέσεις στις οποίες σχεδιάζεται να γίνουν αιολικά πάρκα, μπορείτε να τις δείτε στο αναλυτικό ρεπορτάζ του kafeneio-megalopolis.gr ΕΔΩ.

Τα ερωτήματα, επομένως, είναι σαφή: Τα Απάτητα Βουνά πόσο.. απάτητα είναι; Γιατί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος δεν είχε συμπεριλάβει στην πρώτη λίστα της μεταρρύθμισης το Μαίναλο και τον Πάρνωνα, και τα συμπεριέλαβε μετά τις αντιδράσεις, και τώρα, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει «σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ στις εν λόγω περιοχές, αφενός μεν απαγορεύεται στο εξής να εκδοθούν άδειες, αφετέρου το ΥΠΕΝ υποδεικνύει ότι όσες άδειες έχουν εκδοθεί στις συγκεκριμένες περιοχές θα ανακληθούν», η ΡΑΕ αδειοδοτεί, μη λαμβάνοντας υπόψη τις εμπρόθεσμες και νόμιμες αντιρρήσεις και καθολικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών;

Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι, το περιβάλλον και η οικονομία της Αρκαδίας είναι περισσότερο από εμφανής. Αντί να ενισχυθεί η κτηνοτροφία, η αγροτική παραγωγή, η ήπια τουριστική ανάπτυξη, παρά τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού και παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, πάμε ολοταχώς σε ένα «μοντέλο ανάπτυξης» που δεν συνάδει με τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου.

Επίσης, αποδεικνύεται περίτρανα ότι σε κανένα επίπεδο δεν γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως εκφράζονται από τα δημοτικά συμβούλια. Η υποβάθμιση των αρμοδιοτήτων και της δύναμης των δημοκρατικά εκλεγμένων αυτοδιοικητικών θεσμών είναι, δυστυχώς, πλέον μια πραγματικότητα και δεν πλανάται ως φάσμα πάνω από τις τοπικές κοινωνίες.

ΥΓ.: Οι τσάμπα υποσχέσεις, οι μεγαλοστομίες, τα αστόχαστα λόγια και η προχειρότητα εκ μέρους των εκλεγμένων υπουργών, βουλευτών και λοιπών πρέπει, κάποτε, να αξιώσουν οι πολίτες να πληρώνονται.

Γαλανιάδη Εύα