Οι Δήμοι θα βάζουν πλαφόν στα Airbnb

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι Δήμοι θα βάζουν πλαφόν στα Airbnb

Νοέμβριος 15, 2022 - 10:39

Ένα χρόνιο αίτημα των ξενοδόχων θα ικανοποιήσει, και εν-μέσω εκλογών, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, θεσπίζοντας νέους κανόνες λειτουργίας του Airbnb αλλά και όλων των βραχυχρόνιων μισθώσεων, για να υπάρχουν σαφείς διαφορές με τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Σε τοποθετήσεις του, ο κ. Κικίλιας, ανέφερε ότι  «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος του τουριστικού μας προϊόντος», ωστόσο, ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία υγιούς ανταγωνισμού στον τουρισμό. Έτσι, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειοψηφίας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα.

Οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονταν πως το ισχύον πλαίσιο, επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους -υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης- να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως αυτό συμβάλει και στην εισφοροδιαφυγή.

Ανάμεσα στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε πανελλαδικό επίπεδο τον Ιούλιο ανήλθαν σε 138.000 (στις πλατφόρμες AirBnb και Vrbo), μια αύξηση της τάξεως του 4% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2019.