Μήνυμα του Δημήτρη Ορφανού για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μήνυμα του Δημήτρη Ορφανού για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Δεκέμβριος 03, 2022 - 11:34

Η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους, έχει καθιερωθεί διεθνώς, από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Μέσα από την ημέρα αυτή, δίνεται η ευκαιρία σε όλους να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Γιατί η προσφορά τους μπορεί να είναι σημαντική όπως και τα δικαιώματά τους.

Το δικαίωμα συμμετοχής τους στη δημόσια ζωή είναι αυτονόητο για τη δημοκρατία μας, που προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και την μείωση των εκάστοτε ανισοτήτων.

Πολλά άτομα με αναπηρία, μας τιμούν καθημερινά με τις διακρίσεις τους, στις επιστήμες, τον αθλητισμό, την πολιτική ζωή και σε τόσα άλλα. Ίσως είναι οι γονείς,τα αδέρφια μας, οι συγγενείς,οι φίλοι μας, οι γείτονες, οι συνδημότες μας.

Όμως αυτοί οι συνάνθρωποί μας δεν πρέπει να έχουν μόνο το σεβασμό και τις θετικές μας σκέψεις, αλλά έχουν ανάγκη και από τις ενέργειες μας, που θα τους διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και θα εξαλείψουν τα εμπόδια της πρόσβασης τους σε κάθε σημείο της πόλης μας. Σε κάθε χώρο εκδηλώσεων, ψυχαγωγίας, αθλητικών κέντρων, στα μέσα μεταφοράς, στις διαβάσεις, στους χώρους της εκπαίδευσης και των κρατικών υπηρεσιών.

Οφείλουμε να προνοήσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις, που θα κάνουν την πόλη, φιλική για τα άτομα με αναπηρία και όχι απροσπέλαστη. Και όλα αυτά, σε συνεχή ρυθμό, κάθε φορά περισσότερα, κάθε φορά καλύτερα!

Γιατί δεν φτάνει να έχουν μόνο την προσοχή μας, αλλά χρειάζονται και την έγνοια μας!

Και ας προσπαθήσουμε όλοι μας, ώστε να καταφέρουμε η 3η Δεκεμβρίου, να μην κρατάει όσο μια μέρα, αλλά όσο ένας χρόνος….. κάθε χρόνο!

Δημήτρης Ορφανός
Δικηγόρος παρ’ ΑρείωΠάγω
ΠρόεδροςΔικηγ. Συλλόγου Ναυπλίου
Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων