«Φέσι» 76 ευρώ τον χρόνο στην κατανάλωση ρεύματος

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Φέσι» 76 ευρώ τον χρόνο στην κατανάλωση ρεύματος

Απρίλιος 04, 2023 - 17:51

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και συγκεκριμένα στα τέλη δικτύου διανομής προκύπτουν από τη σχετική απόφαση που έλαβε την προηγούμενη Πέμπτη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόκειται για αύξηση περί τα 76 ευρώ το χρόνο (το 2023) για ένα «τυπικό» νοικοκυριό, δηλαδή κάτι παραπάνω από 6 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπολογισμούς των νέων χρεώσεων που έκανε το allazorevma.gr, ένας μέσος καταναλωτής (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα.

Η αύξηση προκύπτει για δύο λόγους:

Πρώτον, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, μετά από αρκετά χρόνια, το ετήσιο έσοδο που εγκρίθηκε για το Διαχειριστή του συστήματος διανομής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται από 744 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, σε 981 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τα προς ανάκτηση κεφάλαια που πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του Διαχειριστή μέσω των τελών χρέωσης δικτύου.

Δεύτερον, έχει μεσολαβήσει, ταυτόχρονα, η σοβαρή μείωση της κατανάλωσης ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι το αυξημένο έσοδο πρέπει να εισπραχθεί από λιγότερες «κιλοβατώρες», συνεπώς αυξάνει η επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα.  Δηλαδή ακόμα και αν δεν είχε αυξηθεί το απαιτούμενο έσοδο του Διαχειριστή, πάλι θα ήταν αυξημένα τα τέλη για τον καταναλωτή με δεδομένη την κατάρρευση της ζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, τα τιμολόγια χρήσης δικτύου υπολογίζονται με αριθμητή το απαιτούμενο έσοδο και παρονομαστή τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Με αύξηση του αριθμητή και μείωση του παρανομαστή, προκύπτει αποτέλεσμα σημαντικά αυξημένο για τον καταναλωτή.

Διαβάστε περισσότερα στο energypress.gr