Πιέσεις Ζελένσκι για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πιέσεις Ζελένσκι για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Απρίλιος 20, 2023 - 20:00

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας του στους κόλπους της συμμαχίας και για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία για να πολεμήσει την Ρωσία.

Το Κίεβο ζητά εδώ και πολλά χρόνια την εισδοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και ακόμη πιο πιεστικά μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο 2022, ως μοναδική εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας απέναντι στην Μόσχα.

Αν και θετική επί της αρχής για την εισδοχή της Ουκρανίας, η συμμαχία διατηρεί αοριστία ως προς το χρονοδιάγραμμα αυτής της ένταξης, φοβούμενη ότι η κίνηση αυτή θα κινδύνευε να προκαλέσει κλιμάκωση του πολέμου, με το δεδομένο ότι η Μόσχα θεωρεί την διεύρυνση αυτή κόκκινη γραμμή.

«Η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους (τον Ιούλιο) μπορεί να γίνει ιστορική», επέμεινε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο. Θα είναι «σημαντικό η Ουκρανία να λάβει την δέουσα πρόσκληση». «Είναι καιρός», είπε.