Airbnb - Ελλάδα: Έρχονται περιορισμοί που θα μειώνουν τον αριθμό τους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Airbnb - Ελλάδα: Έρχονται περιορισμοί που θα μειώνουν τον αριθμό τους

Ιούλιος 29, 2023 - 20:00

Περιορισμοί και νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για τα Airbnb. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2023, συζητείται η διευθέτηση της προσφοράς και ζήτησης των ακινήτων καθώς τα Airbnb αν και έχουν φέρει έσοδα στο κράτος, έχουν περιορίσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα των ακινήτων για ενοικίαση ή πώληση.

Η κυβέρνηση δε, προσανατολίζεται στο να επιβληθεί ανώτατο χρονικό όριο στο οποίο θα μπορεί ένας ιδιοκτήτης να αξιοποιεί το ακίνητο στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται να τεθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της εκμίσθωσης ακινήτων μέσω Airbnb με διαφορετική αντιμετώπιση για τις εταιρείες ή τους διαχειριστές που εκμισθώνουν πολλά ακίνητα.

Ειδικότερα σε ό, τι αφορά τους διαχειριστές ακινήτων και τις μεγάλες εταιρείες, εξετάζεται να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα και να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβληθεί ΦΠΑ και τέλος διαμονής όπως και στα ξενοδοχεία.

Επίσης εξετάζεται ο περιορισμός ως προς τον αριθμό των κατοικιών, που μπορούν να εκμισθώνονται από έναν ΑΦΜ αλλά και η διαμόρφωση των χρονικών ορίων ως προς τη μίσθωση των κατοικιών μέσω Airbnb σε συνεργασία με τους δήμους.

Η αλλαγή αναμένεται να έρθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2025 και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΦΠΑ θα πρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να μην χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να ανοίξει βιβλία.