Από το Παρελθόν στο Μέλλον: Η Εξέλιξη του Τουρισμού στην Αργολίδα (γράφει η Ιωάννα Κωστούρου)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Από το Παρελθόν στο Μέλλον: Η Εξέλιξη του Τουρισμού στην Αργολίδα (γράφει η Ιωάννα Κωστούρου)

Σεπτέμβριος 19, 2023 - 19:20

Η Αργολίδα, η καρδιά της Πελοποννήσου, αποτελεί περιοχή πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά, φυσική ομορφιά και ιστορία που μαγνητίζει τους ταξιδιώτες.

Ωστόσο, ο τουρισμός δεν είναι στατικός, και η αναπροσαρμογή του στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα για τη διατήρηση και ενίσχυση του τουριστικού τομέα της περιοχής.

Βασικός άξονας για την ενίσχυση του τουρισμού στον τόπο μας αποτελεί η προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Οι νέες επενδύσεις στην τουριστική υποδομή, βελτιώνουν την ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται στους ταξιδιώτες, την ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρονται, διευρύνοντας έτσι το κοινό που προσελκύει η περιοχή, ενώ παράλληλα συνοδεύονται από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δίνοντας έτσι ευκαιρίες απασχόλησης στην τοπική κοινότητα.

Πέραν των επενδύσεων, είναι γεγονός ότι η Πελοπόννησος αποτελεί έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τα σαββατοκύριακα. Είναι κρίσιμο όμως να εξετάσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας νέων τουριστικών περιόδων πέρα από το καλοκαίρι. Αν και οι μήνες μεταξύ Μαΐου και Σεπτέμβρη είναι αναμφίβολα η πιο δημοφιλής εποχή επισκεψιμότητας, υπάρχουν αρκετές άλλες περίοδοι του έτους που θα μπορούσα να αξιοποιηθούν επιτυχώς για την προσέλκυση ταξιδιωτών.

Προωθώντας τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δημιουργούμε μια βιώσιμη και συνεχή ροή επισκεπτών, ελαχιστοποιώντας τις περιόδους στασιμότητας και ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Παράλληλα, προσφέρουμε στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να ξεφύγουν από το κλασσικό μοτίβο του «τουρίστα», ανακαλύπτοντας την περιοχή μας με διαφορετικό τρόπο και βλέποντας νέους, διαφορετικούς προορισμούς, που ενισχύουν την ποικιλία και γοητεία του τόπου μας.

 Η προώθηση άλλων ειδών τουρισμού, αποτελεί λύση-κλειδί για την δημιουργία νέων τουριστικών περιόδων στην Πελοπόννησο. Για παράδειγμα, η ανάδειξη του μοναστηριακού τουρισμού, στον οποίο η Πελοπόννησος θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί χάρη στην ύπαρξη των πολλών και ιδιαίτερων μοναστηριών παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες αυτού του ενδιαφέροντος να ανακαλύψουν την πνευματική πλούσια κληρονομιά μας.

Εξίσου αξιόλογη είναι η φυσική ποικιλία της Πελοποννήσου, η οποία εκτείνεται από ιδιαίτερες πεζοπορικές διαδρομές, σε προστατευμένες περιοχές και υδροβιότοπους. Η σωστή και ασφαλής εκμετάλλευση των περιοχών αυτών θα μπορούσε να προσελκύσει οικολογικό τουρισμό όλο το έτος, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Έτσι, με σεβασμό πάντα προς το περιβάλλον, οι υδροβιότοποι μπορούν να προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επισκέπτες να παρατηρήσουν την τοπική άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα μπορούν να λειτουργήσουν και ως εκπαιδευτικό εργαλείο για φορείς και εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, η υποστήριξη από την αυτοδιοίκηση και τους αρμοδίους φορείς σε συνεργασία με την περιφέρεια είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Η περιφέρεια θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού, με σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον.

Κωστούρου Ιωάννα
Μηχανικός Περιβάλλοντος
Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αργολίδας
Η Πελοπόννησος μπροστά - Δημήτρης Πτωχός