Γεωργιάδης: Αναδρομικά εγώ δεν δίνω - «Φρένο» στην απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τους δικαστικούς

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γεωργιάδης: Αναδρομικά εγώ δεν δίνω - «Φρένο» στην απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τους δικαστικούς

Οκτώβριος 05, 2023 - 10:50

Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει την δικαστική απόφαση που επαναφέρει στα επίπεδα προ του 2012 τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών.

Επαναλαβάνοντας τις διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή: Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά, σημείωσε προσθέτοντας πως η καθολική εφαρμογή της θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε πως σέβεται πολύ τους δικαστές και συμφωνεί ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά, ωστόσο όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή.

«Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη.»

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρθηκε σε δυο παρεπόμενα προβλήματα: «Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό», υποστήριξε.

Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν; αναρωτήθηκε.

Το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και είπε:

«Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια… Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».