Δένδιας: Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δένδιας: Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Δεκέμβριος 21, 2023 - 16:30

Η Αθήνα συμμετέχει έτσι στη διεθνή task force για την ασφάλεια των πλεύσεων στην Ερυθρά, μετά και τις τελευταίες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε διερχόμενα πλοία. Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι τεταμένη μετά τις απειλές των Χούθι πως θα “χτυπούν” ανά 12 ώρες πλοία που περνούν από την περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον σχηματισμό συμμαχίας 10 χωρών στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης: Γιατί είναι τόση σημαντική η Ερυθρά Θάλασσα και πώς θα επηρεάσει τις τιμές η νέα κρίση.

Υπενθυμίζεται πως οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν την Τρίτη ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα προειδοποιώντας πως μπορούν να προχωρούν σε νέες θαλάσσιες επιχειρήσεις περίπου ανά 12 ώρες. Η οργάνωση έχει, άλλωστε, εντείνει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones - που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα κατά ξένων πλοίων ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, είναι σε πλήρη εξέλιξη, και ίσως να μην περάσουν 12 ώρες χωρίς επιχείρηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης και βασικός διαπραγματευτής Μοχάμεντ Αμπντεσαλάμ στο τηλεοπτικό σταθμό al Jazeera.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν καταδίκασε τις «άνευ προηγουμένου» επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας, λέγοντας ότι αποτελούν «απειλή» για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η Βρετανία προειδοποίησε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα επιδεινώνεται και ότι οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και drones είναι αυξημένη απειλή, ενώ συμφώνησε αντιτορπιλικό του Βασιλικού Ναυτικού να ενταχθεί στην υπό τις ΗΠΑ επιχείρηση για την προστασία του εμπορίου στην περιοχή.

«Αυτές οι παράνομες επιθέσεις είναι μια απαράδεκτη απειλή στην παγκόσμια οικονομία» που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και απειλούν να οδηγήσουν σε αύξηση τις τιμές των καυσίμων, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς σε ανακοίνωσή του.